Przepis i sposób przygotowania na: Brioszki śniadaniowe.
2. Do rozczynu dodajemy jajka i mieszamy.
3. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy rozczyn i wyrabiamy.
4. Masło kroimy w plasterki i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy długo, aż masło nie wchłonie się w ciasto.
UWAGA!!! Początkowo ciasto wygląda jak tłusta breja i nic nie zapowiada, że coś z tego będzie. Bądźcie wytrwali! Całość na pewno stworzy ciasto, które konsystencją będzie jednakie z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Trwa to nieco czasu, ale warto!
5. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.
6. Z ciasta robimy kulki - jedne mniejsze, drugie większe. Większe wkładamy do forem i robimy w nich wgłębienie, w które wkładamy małą kulkę.
7. Tak przygotowane babeczki odstawiamy w foremkach jeszcze do wyrośnięcia na 20-30 minut.
8. Bułeczki smarujemy żółtkiem i wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
9. Pieczemy ok. 15 minut.