Brioszka z dżemem morelowym

Brioszka z dżemem morelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki ciasto

  • mąka pszenna

    370 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • cukier

    50 g
  • mleko

    100 ml
  • jajka

    2 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • masło

    150 g
  • dżem morelowy

    1/3 słoiczka

Polewa

  • biała czekolada

    50 g
  • śmietana 30%

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z drożdży robimy zaczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, zaczyn z drożdży, sól i jajka. Wymieszać składniki. Najlepiej mikserem. Następnie dodawać miękkie masło, cały czas miksując.
Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Formować placki, w środek wkładać po 1 łyżce dżemu morelowego, zlepiać brzegi i formować kulkę. Układać w formie łączeniem do dołu, jedna kulka obok drugiej. Odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Piec przez 30 minut.

Polewa: do małego garnuszka wlać śmietankę kremową 30%, dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę (u mnie z orzechami). Podgrzewać na małym ogniu, non stop mieszając, aż czekolada się roztopi. Sos wystudzić i polać nim ciasto.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ania2610

21.04.2016 16:36
coś pysznego!

Iwusia

20.04.2016 23:16
wspaniałe bułeczki do tego gorące mleko i kolacja idealna :)

norweska20

20.04.2016 23:05
pyszności nam serwujesz

MAR3STA

20.04.2016 21:54
brzmi znakomicie

Wacław

20.04.2016 21:24
smaczna bułeczka :-)

RenataZ-et

20.04.2016 19:58
super propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat