Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brioszka z dynią

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 kubki
drożdże 30 g
mleko 1/3 kubka ciepłego
jajko 3 średnie
cukier 3/4 kubka
masło 130 g
dynia 350 g obranej
sól szczypta
żółtko jajek 1 średnie

Przepis i sposób przygotowania na: Brioszka z dynią

Kroki postępowania

1
Ciasto należy robić wieczorem gdyż będzie ono leżakowało przez całą noc.

Dynię pokroić lub wyciąć w mniejsze kawałki, następnie podsmażyć na suchej patelni na małym ogniu pod przykryciem co chwile mieszając, do momentu lekkiego przyrumienienia. Jak już będzie dość miękka zmiksować blenderem na gładką masę.
Krok 1 - Brioszka z dynią foto
2
Ciepłe mleko połączyć z drożdżami i łyżką cukru, odstawić na 15 minut.

Jajka zmiksować z cukrem.

Po tym czasie dodać mąkę, masło i trochę soli, dokładnie wymieszać (ja użyłam robota kuchennego). Następnie dodawać naprzemiennie jajka z cukrem i puree z dyni ciągle ugniatać (miksować). Odstawić ciasto na godzinkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce najlepiej przykryte lekko wilgotną szmatką.

Po tym czasie ugnieść jeszcze raz, przykryć miskę talerzem i wstawić do lodówki na całą noc.

Rano znów ugnieść ciasto i zostawić na godzinkę. Po tym czasie formować kulki i układać w długiej foremce keksówce (moja o wymiarach 12x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem ścierki na około godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Brioszka z dynią foto
3
Żółtko roztrzepać, posmarować brioszkę z wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 3 - Brioszka z dynią foto
4
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 4 - Brioszka z dynią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 04.05.2014 15:02
robiłam takie :)
adelajda 23.01.2014 11:39
wygląda rewelacyjnie i na pewno tak samo smakuje
caralajna 16.01.2014 17:55
pyszna.. lubię z masełkiem :)
Ola1984 16.01.2014 10:23
Pyszna brioszka :)
Magula 16.01.2014 10:15
mniam cudna na śniadanko
Romanowka 16.01.2014 08:34
Rewelacja, uwielbiam takie wypieki, zwłaszcza na śniadanie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak