Przepis i sposób przygotowania na: Brioszka z dynią
Kroki postępowania
Dynię pokroić lub wyciąć w mniejsze kawałki, następnie podsmażyć na suchej patelni na małym ogniu pod przykryciem co chwile mieszając, do momentu lekkiego przyrumienienia. Jak już będzie dość miękka zmiksować blenderem na gładką masę.
Jajka zmiksować z cukrem.
Po tym czasie dodać mąkę, masło i trochę soli, dokładnie wymieszać (ja użyłam robota kuchennego). Następnie dodawać naprzemiennie jajka z cukrem i puree z dyni ciągle ugniatać (miksować). Odstawić ciasto na godzinkę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce najlepiej przykryte lekko wilgotną szmatką.
Po tym czasie ugnieść jeszcze raz, przykryć miskę talerzem i wstawić do lodówki na całą noc.
Rano znów ugnieść ciasto i zostawić na godzinkę. Po tym czasie formować kulki i układać w długiej foremce keksówce (moja o wymiarach 12x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić pod przykryciem ścierki na około godzinę w ciepłe miejsce.