Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bramborové knedlíky s uzeným

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 750 g
mąka pszenna 250 g
kasza manna 100 g
jajko 1 sztuka
wędzonka 400 g
cebula 1 sztuka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól
tłuszcz do smażenia

Porada

Do knedlików używamy ziemniaków o dużej zawartości skrobi, tzw. typ "C". Warto zawczasu przygotować wrzątek do gotowania knedlików, bo ciasto ziemniaczane ma tendencję do szybkiego rozmiękania. Woda w garnku powinna tylko lekko mrugać, nigdy buzować.

Przepis i sposób przygotowania na: Bramborové knedlíky s uzeným

Wędzonkę kroimy w kosteczkę, dodajemy posiekaną cebulkę, pieprz i podsmażamy na łyżce tłuszczu, odstawiamy.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odstawiamy do ostygnięcia.
Obrane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną, kaszkę jajko, nieco soli i zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta urywamy kawałki, które rozpłaszczamy na cienkie placki. Na środku placka kładziemy nieco farszu i całość zawijamy w kulkę. Knedliki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Podajemy okraszone podsmażoną cebulką i tłuszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.09.2014 15:25
po składnika zapowiada się smacznie
mirosława4 30.07.2014 18:08
ciekawa nazwa
Lidzia 30.07.2014 16:11
Smaczniutkie.
gosia561 30.07.2014 14:42
coś ciekawego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak