Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bramborák s uzeným

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

wędzonka 350 g
ziemniaki 750 g
mleko 3,2% 150 ml
mąka pszenna 150 g
jajko 1 sztuka
czosnek 1 ząbki
Kminek mielony Prymat 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Sos

masło 50 g
mąka pszenna 50 g
wywar mięsny 500 ml
czosnek 7 ząbków
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bramborák s uzeným

Placki: Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, połowę na pulpę, połowę w drobne wiórki i dokładnie odciskamy. Sok z ziemniaków odstawiamy na 15 minut, po czym ostrożnie zlewamy płyn. Osiadłą na dnie naczynia skrobię dodajemy do ziemniaków razem z mąką pszenną, mlekiem, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wędzone mięso i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, idealnie jeśli będzie to gęsi smalec i smażymy na złoto niewielkie placki. Placki podajemy z czosnkowym sosem.

Sos: W niewielkim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy ciemną zasmażkę. Następnie stopniowo dodajemy bulion, mieszając, aby nie porobiły się grudki. Gdy sos będzie już gładki, dodajemy czosnek pokrojony na cienkie plasterki. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.09.2014 15:24
brzmi ciekawie
gosia561 30.07.2014 14:42
ale egzotyczna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak