Bożonarodzeniowe pierniczki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    60 dag
  • miód

    30 dag
  • cukier puder

    10 dag
  • masło

    12 dag
  • jajko

    1
  • Soda oczyszczona Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    55 g
  • kakao

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło i miód rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie jednolite w przekroju. Ciasto wstawić na ok 0.5- 1 godz. do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość ok 5 mm i wykrawamy pierniczki. Gotowe układamy na blaszy i pieczemy przez 7- 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. Gotowe dekorujemy.
Pierniczki po ostudzeniu są twarde ale na następny dzień zmiękły i nadawały się do jedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 21.08.2013 11:01
uwielbiam pierniczki !
Iwusia 18.05.2013 23:19
śliczne pierniczki
Aneta41 15.06.2012 18:02
zmysłowe te pierniczki
natii3624 29.04.2012 13:37
smakowicie wyglądają :)
RenataZ-et 23.04.2012 22:32
śliczne :)
Agnieszka/picola 05.04.2012 19:27
pycha
Kasiax18 30.03.2012 21:00
extra
lilify 20.03.2012 11:55
miałam ochotę zrobić w tym roku
wojr63 10.03.2012 17:27
już się nie mogę doczekać aż takie coś zrobię
elzbietar64 10.03.2012 17:17
przepiękne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat