Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinkowa tarta

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
masło 10 dag
sól cebulowa 1/2 łyzeczki
bazylia 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
Nadzienie:
biały ser 10 dag
jajko 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
botwinka spory pęczek
szczypiorek do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowa tarta

CIASTO:
Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce około 30 minut i wykładamy nim formę na tarte.
NADZIENIE:
Botwinkę płuczemy, osuszamy i tniemy na mniejsze części.

W garnku miksujemy ze sobą ser, jajka i śmietanę. Doprawiamy do smaku.
Połowę masy serowo-jajecznej wylewamy na ciasto kruche. Wykładamy na nią posiekaną botwinkę. Wylewamy pozostałą część masy. Całość delikatnie mieszamy widelcem, by wszystkie składniki się połączyły.
Tarte wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180°C).
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.


Gdy sezon na botwinkę trwa warto przygotować to szybkie danie. Tarta nie tylko jest smaczna, ale i zdrowa.
Możemy ją podać w towarzystwie pieczonego mięsa lub jako przekąskę.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.02.2014 23:16
Dobra tarta.
wyattearp 12.01.2014 14:41
ciekawa !!!!!
Czarnula87 12.01.2014 12:48
to musi smakować
pierniczkowo 12.01.2014 10:20
znowu coś nowego, wygląda mega apetycznie :)
Konczi 12.01.2014 07:58
wow! wygląda ... super!!! musi być smaczna !
Jusiaa 11.01.2014 21:53
Wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak