Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z ziemniakami i jajkiem
Przygotować wcześniej ugotowany bulion.
Liście botwinki odciąć od buraczków, dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut. Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego, gotującego się bulionu.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut, podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30%, dodać posiekany koperek zielony.
Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.