Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czas botwinki nadszedł, więc czas na różne zupy z botwinki. Moja zupa z botwinki podana z ugotowanymi na twardo jajkami.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
bulion warzywny 1.5 litra
ziemniaki 3 sztuki
ocet 10 % 2 łyżki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
śmietana 30% 200 mililitrów
koperek 0.5 pęczka
jajka ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z ziemniakami i jajkiem

Przygotować wcześniej ugotowany bulion.
Liście botwinki odciąć od buraczków, dokładnie umyć i poszatkować razem z łodyżkami, a buraczki obrać, zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę. Ziemniaki po obraniu pokroić w większą kostkę, następnie pogotować w osolonej wodzie około 8 minut. Po ugotowaniu wodę odlać a ziemniaki dodać do wcześniej przygotowanego, gotującego się bulionu.
Gotować na małym ogniu przez 10 minut, podczas gotowania dodać buraczki oraz poszatkowane liście botwinki. Gotować do miękkości ziemniaków.
Botwinkę doprawić octem lub sokiem z cytryny, pieprzem oraz w razie potrzeby solą do smaku.
Pod koniec gotowania zabielić śmietaną 30%, dodać posiekany koperek zielony.
Botwinkę podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:49
lubie i robie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak