Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na botwinkę

botwinka 1 pęczek
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
koperek pół pęczka
śmietana 18 proc 250 ml
mąka pszenna 1 płaska łyżka
gorąca woda
sok z cytryny
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Na pulpeciki

filet z kurczaka 30 dag
bułka namoczona w mleku lub wodzie 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Pieprz ziołowy mielony Prymat do smaku
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat do smaku
sól do smaku ewentualnie
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania

Na makaron

makaron rurki mini 25 dag
sól do smaku
olej 1 łyżka
gorąca woda

Porada

Użyłam makaronu mini rurki 5 warzyw.

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem.

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.

2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.

3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.

4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.


PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.08.2017 23:29
moje smaki makaronowe
gusia1000 07.08.2017 14:51
Dobre, kolorowe jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak