Botwinka z pasztecikami

Botwinka z pasztecikami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jeszcze jesteśmy przed sezonem, ale na pewno skorzystamy. Teraz jakimś cudem udało nam się pęczek dostać. Do zupy polecamy paszteciki.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • botwinka

    1 pęczek
  • marchewki

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • jabłko

    1 sztuka
  • grzyby suszone

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • kapusta kiszona

    500 gramów
  • Czarnuszka nasiona To Naturalne

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę kroimy na talarki, seler w drobną kostkę, buraki z botwinki w kostkę zaś liście i łodygi siekamy.
Marchew, pietruszkę, seler i buraki zalewamy zimną wodą (około 1,5 l) dodajemy nakrojone jabłko wraz ze skórką, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, suszony grzyb, zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.

W tym czasie przygotowujemy paszteciki.
Ciasto rozwijamy, kroimy wzdłuż na pół.
Na dług bok ciasta układamy bigos, zawijamy, kroimy na kawałki, układamy na blaszce.
Ciasto z wierzchu smarujemy olejem i posypujemy czarnuszką.
Zapiekamy 25 min w temperaturze 200°C.

Z zupy wyciągamy jabłko, dodajemy majeranek, posiekane liście botwinki, gotujemy do miękkości. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

R'n'G Kitchen
W składnikach zamiast kapusty kiszonej, użyliśmy bigosu ze słoika. To szybki i prosty sposób na przygotowanie pasztecików do barszczu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
I to jest super pomysł ;)

bietka

4 tygodnie temu
Bardzo smaczne danie i te paszteciki, pychota : )

R'n'G Kitchen

4 tygodnie temu
Dziękuję :*

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Pyszna botwinka, nie ma o się martwić bo sezon tuż, tuż.;)

R'n'G Kitchen

4 tygodnie temu
Czekamy z niecierpliwością. Warto wtedy w słoiki i na zimę jak znalazł <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat