Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z mięsem mielonym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka wieprzowa 250-300 g
cebula 1 szt
marchew 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
botwinka 1 pęczek (z buraczkami)
ziemniaki 3-4 szt
olej 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
ząbek czosnku 1 szt
koperek 1 pęczek
sok z cytryny
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z mięsem mielonym

Karkówkę drobno mielimy i razem z posiekaną cebulą, pokrojonymi w kostkę buraczkami (z botwinki), marchewką i ziemniakami podsmażamy na łyżce oleju. Całość przekładamy do garnka, dodajemy kawałek selera, liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy wodą (1,5 l), zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Liście botwiny siekamy, dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze 10 min. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.07.2016 12:13
W takiej postaci jeszcze nie jadłam.
Wacław 14.08.2015 14:58
bardzo apetyczne danie obiadowe :-)
Babeczka35 14.08.2015 14:22
Pyszny przepis:)
gosia561 14.08.2015 12:34
ciekawy przepis taki nietypowy
Franciszek 14.08.2015 12:21
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak