Botwinka z kaszą w koszulce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szybki i prosty obiad z botwiną i kaszą bulgur w roli głównej. Obiad jest syty i zdrowy. Kaszę podaję z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku. Wegetarianie mogą pominąć chipsy. Całość zrobimy w 30 minut.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • botwina

    1 pęczek
  • marchew

    2 sztuki
  • bulgur

    1 szklanka
  • selera naciowego

    3 gałązek
  • jajko

    3 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • boczek wędzony

    10 dag
  • olej rzepakowy

    4 łyżek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • bulion warzywny

    500 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Dodaję kaszę bulgur i dalej smażę razem minutę. Wlewam bulion, dodaję pokrojoną marchewkę w talarki, i seler naciowy. Gotuję na wolnym ogniu aż kasza i warzywa wchłoną prawie cały bulion. Na końcu dodaję pokrojoną botwinę, sól, pieprz, i gotuję jeszcze pięć minut.
Do garnka wlewam litr wody, dodaję łyżkę octu, szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka obok siebie i gotuje na wolnym ogniu około 3-4 minuty. Na patelni przesmażam boczek. Kaszę podaję z chipsami z boczku i jajkiem, posypuję koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat