Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z imbirem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Botwinka z imbirem

botwinka 2 pęczki
marchew 2 szt
woda 2 litry
natka pietruszki 6 listków
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
ziele angielskie 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
skrzydełka kurczaka 6 szt

Dodatkowo

ziemniaki 1 kg
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z imbirem

Kroki postępowania

1
Do garnka wkładamy skrzydełka z kurczaka umyte i oczyszczone.

Dodajemy listek laurowy ziele angielskie .

Gotujemy na małym ogniu wywar rosołowy.
Krok 1 - Botwinka z imbirem  foto
2
Myjemy listki i łodyżki botwinki
Krok 2 - Botwinka z imbirem  foto
3
Kiedy skrzydełka się ugotują wyjmujemy je i dodajemy pokrojone drobno listki botwinki z łodyżkami .

Doprawiamy solą cukrem i imbirem.

Smakujemy czy dobrze doprawione.

Jeśli jeszcze jest za delikatny można dodać soku z cytryny .

Na koniec dodałam śmietanę 18% 200 ml .

Ugotowane ziemniaki odcedzamy , tłuczkiem je dociskamy z 4 łyżkami masła aby powstało nam jakby puree ziemniaczane.

Łyżką do lodów nakładamy ziemniaki na talerz głęboki , ja dałam po trzy kulki udekorowałam listkami pietruszki i zalałam gorącą botwinką.

Pyszne i jeszcze raz pyszne .
Krok 3 - Botwinka z imbirem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 06.07.2014 09:03
wygląda pysznie
Lis 05.07.2014 23:42
Po prostu pycha:)
pajbek 05.07.2014 22:54
Bardzo lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak