Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z fetą i jajkiem sadzonym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
buraczki wiórki 1 szkl
ogórek 1 szt
rzodkiewka 6 szt
koperek 1 pęczek
natka pietruszki 2 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
masło 2 łyżki
ser feta 1/2 opakowania
jajko 4 szt
sól i pieprz
śmietana 18 proc 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z fetą i jajkiem sadzonym

Warzywa umyć. Botwinkę pokroić. W garnku rozgrzać masło, nastepnie wrzucić botwinkę i buraczki i chwilę poddusić na masełku. Posolić i popieprzyć. Po chwili dodać grobno posiekany koperek i poddusić jeszcze ok 1 min. Warzywa zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Pogotować 3 min, dodać sok z cytyny i odstawić z ognia. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiewkę i ogórka , dodać do zupy. Odstawić na trochę do przesygnięcia. Gdy zuta trochę przestygnie dodać śmietanę. W razie konieczności doprawić jeszcze do smaku(mozna tez dodać trochę cukru).
Ser fera pokroić w kostkę.
Na patelni usmażyć jajka sadzone.
Zupę wlewać na talerz i posypać kilkoma kostkami sera, położyc jajko sadzone i posypać natką pietruszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 14.05.2016 21:20
fajny pomysł z dodatkiem fety

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak