Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka wegetariańska
Warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy.
Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki.
Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego.
Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Jajka gotujemy na twardo.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą.
Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.