Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka wegetariańska

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wędzone tofu dało radę i serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku.

Składniki:

Składniki:

włoszczyzna 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
cebula 2 sztuki
botwinka 2 pęczki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat barszczu czerwonego 50 mililitrów
koperek 1 pęczek
tofu wędzone 180 gramów
jajka duże 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Dodatkowo:

ziemniak 600 gramów
cebula 1 sztuka
olej 100 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka wegetariańska

Warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy.

Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki.

Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego.

Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą.

Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak