Botwinka wegetariańska

Botwinka wegetariańska

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wędzone tofu dało radę i serio, nawet posmakowało. Idealnie wkomponowało się nadając zupie lekko „dymnego” smaku.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • włoszczyzna

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    2 sztuki
  • botwinka

    2 pęczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • koncentrat barszczu czerwonego

    50 mililitrów
  • koperek

    1 pęczek
  • tofu wędzone

    180 gramów
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • ziemniak

    600 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • olej

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa obieramy, zalewamy zimną wodą, dosypujemy płaską łyżeczkę soli, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziaren czarnego pieprzu i rozgniecione ząbki czosnku. Zagotowujemy.

Zmniejszamy płomień, dodajemy opalone dwie cebule. Gotujemy przez 45 minut na wolnym ogniu. Warzywa wyjmujemy, marchew kroimy w talarki.

Razem z pokrojonym w kostkę tofu dodajemy z powrotem do zupy. Po chwili dodajemy pokrojone pęczki botwinki oraz 100 ml koncentratu buraczanego.

Gotujemy przez kwadrans z dodatkiem majeranku. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Jajka gotujemy na twardo.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i okraszamy zeszkloną na oleju, cebulą.

Zupę podajemy z ziemniakami, pokrojonym jajkiem oraz posiekanym koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat