Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka i buraczki na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 bukiety
buraczki młode 4 szt
chrzan 4 cm
cukier 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól 4 łyżki
koperek 1 bukiecik
woda 1 szklanka
ocet jabłkowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka i buraczki na zimę

Botwinkę myjemy pozbywamy się brzydkich liści. Buraczki młode obieramy. Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Koperek kroimy drobno.Czosnek i chrzan świeży ścieramy na tarce małe oczka. Do miski wkładamy pokrojoną botwinkę, koperek, starte buraczki, chrzan i czosnek. Mieszamy. W szklance wody mieszamy sól i cukier - zawiesinę wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy. Wlewamy ok 5 łyżek octu jabłkowego -mieszamy. Nasza botwinkę nakładamy do słoiczków. zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwi 13.07.2013 09:08
Dobra rzecz taka botwinka zimową porą.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak