Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka a'la barszcz ukraiński
Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę cienko poszatkować. Posiekać natkę i koperek. Dokładnie umyć i osączyć botwinkę - drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Warzywa dodać do wywaru, ugotować do miękkości i doprawić w międzyczasie Kucharkiem. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać posiekany czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso. Po kilku minutach dodać utarte lub pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.
Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy.
Na koniec doprawić ostatecznie pieprzem i na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.