Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka a'la barszcz ukraiński

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
marchew 2 duże
kapusta 1/4 średniej
groszek 1 puszka
lubczyk świeży 1 gałązka
ziemniaki młode 1/2 kg
buraki marynowane
natka pietruszki
koper świeży
śmietana
Kucharek
udka kurczaka 2-3 duże
czosnek 2-3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka a'la barszcz ukraiński

Z udek i lubczyku ugotować wywar, mięso wyjąć i oddzielić od kości.
Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę cienko poszatkować. Posiekać natkę i koperek. Dokładnie umyć i osączyć botwinkę - drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Warzywa dodać do wywaru, ugotować do miękkości i doprawić w międzyczasie Kucharkiem. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać posiekany czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso. Po kilku minutach dodać utarte lub pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.
Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy.
Na koniec doprawić ostatecznie pieprzem i na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.07.2016 12:18
W takiej postaci jeszcze nie jadłam.
Camill 05.03.2014 09:32
wyglada bardzo kuszaco :-)
Habibi 26.07.2013 12:41
Ta zupka to taka moja urozmaicona wersja :) Lubię, kiedy w zupie jest dużo warzyw.
pierniczkowo 21.07.2013 21:05
wspaniały kolor :)
idealme 21.07.2013 17:05
ciekawe danie ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak