Botwinka a'la barszcz ukraiński

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    2 pęczki
  • marchew

    2 duże
  • kapusta

    1/4 średniej
  • groszek

    1 puszka
  • lubczyk świeży

    1 gałązka
  • ziemniaki młode

    1/2 kg
  • buraki

    marynowane
  • natka pietruszki

  • koper świeży

  • śmietana

  • Kucharek

  • udka kurczaka

    2-3 duże
  • czosnek

    2-3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z udek i lubczyku ugotować wywar, mięso wyjąć i oddzielić od kości.
Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić w kostkę. Kapustę cienko poszatkować. Posiekać natkę i koperek. Dokładnie umyć i osączyć botwinkę - drobno pokroić. Marchewkę obrać i pokroić w talarki. Warzywa dodać do wywaru, ugotować do miękkości i doprawić w międzyczasie Kucharkiem. Kiedy warzywa są prawie miękkie, dodać posiekany czosnek, zieleninkę, sporo pieprzu oraz obrane z udek mięso. Po kilku minutach dodać utarte lub pokrojone dowolnie buraczki marynowane - doprawić zalewą z buraczków.
Do gotowej zupy dodać groszek i fasolkę z puszki - można odcedzić zupełnie lub dolać po trochę zalewy.
Na koniec doprawić ostatecznie pieprzem i na talerzu dodać kwaśnej gęstej śmietany do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 09.07.2016 12:18
W takiej postaci jeszcze nie jadłam.
Camill 05.03.2014 09:32
wyglada bardzo kuszaco :-)
Habibi 26.07.2013 12:41
Ta zupka to taka moja urozmaicona wersja :) Lubię, kiedy w zupie jest dużo warzyw.
pierniczkowo 21.07.2013 21:05
wspaniały kolor :)
idealme 21.07.2013 17:05
ciekawe danie ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat