Botwinka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • woda

    1,5 litra
  • masło

    1 łyżka
  • kasza manna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • sok z cytryny

  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku nastawiamy wodę.
W tym czasie, myjemy dokładnie botwinkę i szczypiorek.
Buraczki kroimy w słomkę, wkładamy do wrzątku razem z masłem.
Listki botwinki dokładnie przebieramy i kroimy na paski, a szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do gotujących się buraczków.
Solimy do smaku i gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy kaszę mannę (rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody), gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat