Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
woda 1,5 litra
masło 1 łyżka
kasza manna 2 łyżki
śmietana 18 proc 3 łyżki
sól i pieprz
sok z cytryny
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

W garnku nastawiamy wodę.
W tym czasie, myjemy dokładnie botwinkę i szczypiorek.
Buraczki kroimy w słomkę, wkładamy do wrzątku razem z masłem.
Listki botwinki dokładnie przebieramy i kroimy na paski, a szczypiorek siekamy drobno, dodajemy do gotujących się buraczków.
Solimy do smaku i gotujemy 15 minut.
Następnie dodajemy kaszę mannę (rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody), gotujemy jeszcze 5 minut.
Doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny, zabielamy śmietaną.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak