Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 2 pęczki
buraki czerwone 2 szt (małe)
bulion warzywny 500 ml
bulion wołowy 500 ml
woda 600 ml
śmietana 12% 150 ml
koperek 1 pęczek
ocet
cukier
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

Buraki gotujemy około godziny ,osączamy ,obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną i opłukaną botwinę kroimy na centymetrowe kawałki ,zalewamy bulionem warzywno-wołowym i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 min. Dodajemy starte buraki i gotujemy jeszcze 5 min. Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę ,połowę koperku ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem ,cukrem oraz octem. Ponownie wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Botwinkę posypałem dużą ilością koperku ,podałem z młodymi ziemniakami okraszonymi cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 22.09.2015 17:32
świetna zupka
Ewa Wojtaszko 22.09.2015 16:46
pychotka ! :)
Konczi 22.09.2015 16:46
uwielbiam botwinkę :) pycha!
Joannasz3190 22.09.2015 12:50
Uwielbiam botwinkę :)
kasiaw 22.09.2015 12:48
och bardzo lubię taka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak