Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
buraki czerwone 2 sztuki
marchew 2 sztuki
por 1/3 sztuki
natka pietruszki 1 mały pęczek
koperek 1 mały pęczek
ziemniaki 4 sztuki
cukier trzcinowy
ocet jabłkowy
jogurt naturalny
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka

1. Buraczki, marchewkę i pora kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do około 1,3 litra gorącego bulionu i gotujemy przez 15 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojoną drobno botwinkę, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i gotujemy wszystko przez około 20 minut.

W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kostkę młode ziemniaczki.

2. Całość dosładzamy cukrem trzcinowym, zakwaszamy octem jabłkowym, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i zabielamy jogurtem naturalnym*. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaczki.

* Najlepiej odlać odrobinę wywaru do szklanki, dodać jogurt, wymieszać trzepaczką i dodać do zupy.

Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Botwinka jest intensywna w smaku, szybka i prosta w przygotowaniu.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 18.02.2015 08:07
bardzo lubię
EmciaPichci 11.09.2014 09:01
uwielbiam ;)
marcia7 10.09.2014 13:51
pyszna zupka
Pietruszka 10.09.2014 10:25
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak