Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowy torcik

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SPÓD I BOKI

biszkopty okrągłe 150 gram
masło 90 gram

BORÓWKOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
borówka amerykańska 400 gram
cukier 4-5 łyżek
ser biały 0,5 kg z wiaderka
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 łyżeczek

DODATKOWO

owoce do dekoracji
cukier puder do posypania

Porada

Delikatne biszkopty z lekkim borówkowym nadzieniem, ozdobione sezonowymi owocami to pokusa nie do odparcia!!!

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowy torcik

Kroki postępowania

1
SPÓD I BOKI:
Odkładamy ok. 11 -12 biszkoptów na boki tortu.
Pozostałe biszkopty przekładamy do miski i kruszymy. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Tak przygotowaną biszkoptową masą wykładamy dno tortownicy. Boki obkładamy odłożonymi biszkoptami. Całość odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy borówkowe wypełnienie
Krok 1 - Borówkowy torcik foto
2
Borówki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy razem około 10 minut, by borówki stały się miękkie.
Krok 2 - Borówkowy torcik foto
3
Po tym czasie całość miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 1 i 1/3 szklanki musu.
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Studzimy.
Krok 3 - Borówkowy torcik foto
4
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser, a w dalszej kolejności przygotowany mus borówkowy. Masę dokładnie miksujemy, próbujemy i ewentualnie dosładzamy (ale niekoniecznie).
Krok 4 - Borówkowy torcik foto
5
Do gotowej wlewamy żelatynę i ponownie mieszamy. Tężejącą masę wylewamy na przygotowane biszkoptowe dno. Uważamy by nie naruszyć biszkoptów stanowiących boki.
Tak przygotowany torcik odstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
Gotowy, zastygnięty tort wyjmujemy z formy i dowolnie dekorujemy. U mnie dekoracje stanowią borówki oraz maliny. Dla rozjaśnienia delikatnie posypujemy je cukrem pudrem. Można także polać je rozpuszczoną białą czekoladą.
PODAJEMY:)
Krok 5 - Borówkowy torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 29.01.2015 01:16
znakomitości, pysznosci.
Katarzyna59 27.01.2015 17:13
świetny pomysł
Ada-Gaba 27.01.2015 16:45
rewelacyjny torcik
Ola1young 27.01.2015 13:57
po prostu pycha !
marzut 27.01.2015 13:28
super przepis
Asik32 27.01.2015 10:34
ładny kolorowy torcik :)
ben-ka 27.01.2015 09:53
Same pyszności u Ciebie.
pajbek 27.01.2015 09:33
Pięknie się prezentuje i musi być pyszny :-)
Mira85 27.01.2015 09:08
Pysznie wygląda
IlonaAlbertos 27.01.2015 00:29
Wygląda wspaniale.
Mniam 27.01.2015 00:00
Takiej pokusie to ja się nie oprę :) cudownie wygląda i smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak