Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowo-czekoladowy zawrót głowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 80 g
cukier 100 g
jajko 3 sztuki
kakao 1,5 łyżki
cukier waniliowy 1/2 łyżeczki

mus

czekolada mleczna 120 g
czekolada gorzka 130 g
śmietana 30% 225 g
borówki ok.300 g

spód

biszkopty okrągłe kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowo-czekoladowy zawrót głowy

Kroki postępowania

1
Najpierw pieczemy biszkopt.
Blaszkę 25 X 18 cm., lekko smarujemy margaryną i przykrywamy papierem do pieczenia. Dzięki margarynie papier lepiej trzyma się foremki , a to dość istotne przy tym cieście.
Jajka z dwoma rodzajami cukru ubijamy do białości . Nie dodajemy proszku , więc musimy zrobić to dokładnie. Do dobrze ubitych jajek dodajemy po łyżce mąkę i delikatnie mieszamy , tylko łyżką.
Do pojemniczka z dzióbkiem odkładamy ok. 1,5- 2 łyżki ciasta, dodajemy kakao i mieszamy. Ciemne ciasto przekładamy do pisaka kuchennego i tu właśnie pomocny nam będzie pojemnik z dzióbkiem.
Na papierze do pieczenia , ciemnym ciastem rysujemy paski lub inne wzorki . Następnie łyżką rozkładamy resztę jasnego ciasta biszkoptowego.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 C. Pieczemy 10-15 minut.
Krok 1 - Borówkowo-czekoladowy zawrót głowy foto
2
Po upieczeniu gorące ciasto wykładamy na ściereczkę lekko oprószona cukrem pudrem , zdejmujemy papier do pieczenia. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół.
Każdą połówkę zawijamy w wąską ściereczkę i od razu wkładamy do tortownicy , ozdobną stroną na zewnątrz. W ten sposób ciasto nabierze odpowiedni kształt i nie będzie pękać przy zwijaniu. Tortownica 15 cm.. Odstawiamy ciasto najlepiej na kilka godzin.
Krok 2 - Borówkowo-czekoladowy zawrót głowy foto
3
Po minimum dwóch godzinach możemy zacząć robić mus.
Nad parą wodną rozpuszczamy obie czekolady , często mieszając studzimy , ale tak aby czekolada była wciąż płynna. Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę i powoli dodajemy płynną ostudzoną czekoladę.
Zawinięty w ściereczkę biszkopt odwijamy i s powrotem układamy w foremce.
Spód tortownicy wykładamy biszkoptami i pokrywamy je musem czekoladowym. Ale może być też inna wersja i w mus możemy wmieszać kilkanaście borówek.
Ciasto odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Kiedy mus stężeje , na wierzch nakładamy mnóstwo borówek. Ciasto gotowe.
Krok 3 - Borówkowo-czekoladowy zawrót głowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 07.12.2016 17:06
Zawrotu głowy to ja dostałam na ten widok :)
edytazaw89@wp 07.12.2016 13:57
Wygląda pysznie
Wiesława1 07.12.2016 10:24
Pysznie wygląda
Jadwiga/Jaga85 07.12.2016 10:11
fajny torcik
mirosława4 07.12.2016 08:03
wyśmienite !
MagdalenaIC 07.12.2016 00:48
Pysznie :)
gusia1000 07.12.2016 00:04
Pyszne to jest.
norweska20 06.12.2016 23:49
jakie to piękne :)
Barbara13 06.12.2016 23:47
smaczny deser
Renataj 06.12.2016 23:06
Wspaniale i bardzo apetycznie się prezentuje:)
ilka01 06.12.2016 22:05
pyszności :)
magdow 06.12.2016 21:41
super przepis ;)
Renata9 06.12.2016 21:29
Bardzo smaczny deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak