Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowe lody

3.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówka amerykańska 400 gramów
śmietana 30% 300 mililitrów
mleko 3/4 szklanki
śmietana gęsta 3 łyżki
cukier 4 łyżki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
owoce do dekoracji

Porada

Zmiksowane świeże borówki amerykańskie nie dadzą tak ładnego koloru lodom. Ale jeśli wcześniej je podgrzejemy kolor wychodzi piękny!

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowe lody

Kroki postępowania

1

Borówki przekładamy do garnka i dodajemy do nich połowę cukru. Tak przygotowane owoce podgrzewamy na gazie około 7 minut. Borówka powinna puścić sok i zmięknąć. Tak przygotowany borówkowy sos pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 1 - Borówkowe lody foto
2
Jajko oraz żółtka ubijamy na parze z pozostałym cukrem.
Krok 2 - Borówkowe lody foto
3

Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej śmietany wlewamy ubite jajka, a następnie dodajemy mleko oraz gęstą śmietanę. Miksujemy dokładnie.

Krok 3 - Borówkowe lody foto
4

Na koniec dodajemy borówkowy mus. Ponownie całość dokładnie mieszamy.

Krok 4 - Borówkowe lody foto
5
Lody można na koniec dosłodzić, ale niekoniecznie.
Masę lodową przekładamy do zamrażalnika i mrozimy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Co około 0,5 godziny lody mieszamy.

Gotowe porcjujemy, dekorujemy dowolnie i podajemy!!
Krok 5 - Borówkowe lody foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tytka 26.01.2015 09:58
pyszności !!
Krystyna32 26.01.2015 09:57
bardzo apetyczne
gusia1000 25.01.2015 22:54
w lecie takie zrobię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak