Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Borówkowa krówka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO MIODOWE

mąka 0,5 kg
cukier puder 100 gram
miód płynny 2 łyżki
jajko 3 sztuki
margaryna 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki

BORÓWKOWA ŚMIETANKA

śmietana 30% 0,5 litry
ser biały 250 gram mielony lub z wiaderka
borówki 0,5 kg amerykańskie
cukier 2 łyżki
cukier puder ok 2 łyżki do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat 7 łyżeczek

KRÓWKOWA POLEWA

cukierki krówki 500 gram
śmietana 30% 3 łyżki
masło 7 dag

DODATKOWO

borówka amerykańska do dekoracji

Porada

Popularne ciasto „Krówka” pewno każdy zna:). Sama często je przygotowuje, gdyż smakuje rewelacyjnie! Tym razem przygotowałam jej letnią, borówkową wariację!

Przepis i sposób przygotowania na: Borówkowa krówka

Kroki postępowania

1
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie części.
Krok 1 - Borówkowa krówka foto
2
. Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
Upieczone placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką
Krok 2 - Borówkowa krówka foto
3
BORÓWKOWA ŚMIETANKA: Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut. W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu.
Krok 3 - Borówkowa krówka foto
4
Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.
Krok 4 - Borówkowa krówka foto
5
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć).
Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe.
Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.
Krok 5 - Borówkowa krówka foto
6
POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.
Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto.
Krok 6 - Borówkowa krówka foto
7
Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!
Krok 7 - Borówkowa krówka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:24
waw ! to musi być przepyszne
Madzai 17.11.2015 10:04
Super ciacho!
Poison1988 17.11.2015 08:22
ślicznie wygląda :)
jagoda5913 17.11.2015 00:14
piękne ciasto
gusia1000 16.11.2015 22:24
Smaczne ciasto.
as28 16.11.2015 20:00
aż ślinka leci
ania2610 16.11.2015 19:51
bardzo apetyczne ciasto!
tomek18 16.11.2015 19:23
palce lizać -rewelacja!
mileneczka5 16.11.2015 19:23
piekne ciasto:)
cukiereczek 16.11.2015 19:02
ciasto niebo w buzi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak