Borówkowa krówka

Borówkowa krówka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO MIODOWE

  • mąka

    0,5 kg
  • cukier puder

    100 gram
  • miód płynny

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • margaryna

    1 kostka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    0,5 łyżeczki

BORÓWKOWA ŚMIETANKA

  • śmietana 30%

    0,5 litry
  • ser biały

    250 gram mielony lub z wiaderka
  • borówki

    0,5 kg amerykańskie
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier puder

    ok 2 łyżki do smaku
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    7 łyżeczek

KRÓWKOWA POLEWA

  • cukierki krówki

    500 gram
  • śmietana 30%

    3 łyżki
  • masło

    7 dag

DODATKOWO

  • borówka amerykańska

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Borówkowa krówka foto
CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Wszystko razem siekamy i zagniatamy energicznie ciasto.
Gotowe dzielimy na dwie części.
Krok 2 - Borówkowa krówka foto
. Każdą z części wałkujemy, kolejno wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem. Miodowe wkładki pieczemy po około 20 minut w 180°C.
Upieczone placki studzimy.
Po upieczeniu przekładamy je borówkową śmietanką
Krok 3 - Borówkowa krówka foto
BORÓWKOWA ŚMIETANKA: Borówki przeglądamy do garnka, dodajemy do nich cukier kryształ i gotujemy około 15 minut. W tym czasie owoce się rozgotują i delikatnie zostanie zredukowana ilość płynu.
Krok 4 - Borówkowa krówka foto
Po zdjęciu z ognia miksujemy je i studzimy.
Krok 5 - Borówkowa krówka foto
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody (około 0,5 szklanki). Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy ser oraz cukier puder. Ilość cukru możemy zwiększyć lub zmniejszyć).
Na koniec dodajemy mus borówkowy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką przekładamy upieczone ciasta miodowe.
Całość przekładamy do chłodu na minimum 1 godzinę by śmietanka dobrze zastygła. Gotowe ciasto wyjmujemy i wykańczamy.
Krok 6 - Borówkowa krówka foto
POLEWA: Cukierki odpakowujemy z papierków i kroimy na mniejsze części.
Masło rozpuszczamy. Do płynnego dodajemy śmietankę oraz cukierki. Cukierkową masę podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania płynnej, jednolitej polewy. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu, gdyż polewę łatwo jest przypalić.
Gotową zdejmujemy z ognia i wylewamy na zastygnięte ciasto.
Krok 7 - Borówkowa krówka foto
Na jeszcze letnią wykładamy owoce delikatnie je dociskając. Ciasto ponownie wkładamy do chłody by polewa dokładnie zastygła.
Przed podaniem delikatnie posypujemy je cukrem pudrem!
Jadwiga/Jaga85
Popularne ciasto „Krówka” pewno każdy zna:). Sama często je przygotowuje, gdyż smakuje rewelacyjnie! Tym razem przygotowałam jej letnią, borówkową wariację!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 17.11.2015 10:24
waw ! to musi być przepyszne
Madzai 17.11.2015 10:04
Super ciacho!
Poison1988 17.11.2015 08:22
ślicznie wygląda :)
jagoda5913 17.11.2015 00:14
piękne ciasto
gusia1000 16.11.2015 22:24
Smaczne ciasto.
as28 16.11.2015 20:00
aż ślinka leci
ania2610 16.11.2015 19:51
bardzo apetyczne ciasto!
tomek18 16.11.2015 19:23
palce lizać -rewelacja!
mileneczka5 16.11.2015 19:23
piekne ciasto:)
cukiereczek 16.11.2015 19:02
ciasto niebo w buzi

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat