Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bombowce teściowej w polewie czekoladowej

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1/2 kg
cukier kryształ 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
smalec 1 łyżka
jajko 2 szt
amoniak 2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1 szt
sól szczypta
margaryna 1/2 kostki
woda 2 łyżki
cukier puder 1 szklanka
Polewa: 2 łyżki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bombowce teściowej w polewie czekoladowej

Margarynę utrzeć z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, dodać jajka i szczyptę soli. Amoniak rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z mąką i pozostałymi składnikami, dodać smalec i wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 1/2 cm , wykrawając kwadraty ok. 5 cm na 5 cm. Każdy posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem kryształem, wyłożyć na blaszkę i upiec. Piec ok. 20 min. Ostudzone bombowce polać polewą czekoladową.

Polewa:
wszystkie składniki polewy zagotować i lekko ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

M. Monroe 22.11.2012 14:47
bombową masz teściową ;)
smakoszek 16.06.2012 18:22
świetne
kamyk 01.06.2012 13:43
jak teściowej to ryzykowne , hehe
kate.500 10.03.2012 14:06
super nazwa
caralajna 17.02.2012 18:56
ależ nazwa intrygująca :)
AgaS10 02.02.2012 19:16
świetne:)
Ewelina38 23.01.2012 14:40
są świetne i ta nazwa..... :)
dorotka0000025 22.01.2012 15:33
zabawna nazwa :)
Żaneta1 16.01.2012 15:30
fajne;]
Żaneta1 16.01.2012 15:30
fajne;]
treonina 13.01.2012 12:34
świetne!
Krystyna32 08.01.2012 09:54
mniam, mniam .....
Ada-Gaba 30.12.2011 20:40
fajne !
Elżbieta17 28.11.2011 22:05
a ja właśnie kupiłam amoniak i mam zamiar wypróbować Twój przepis:)
Barbara/zuza22_85 30.06.2011 14:13
super
jeta72 16.04.2011 11:19
Fajne;)
Mati13 10.04.2011 12:56
swietne!
ElizaT 28.03.2011 11:58
są extra
berys18 16.02.2011 10:45
to są tekie ciasteczka - amoniaczki
MAR3STA 15.02.2011 18:31
możesz dodać proszek do pieczenia, ale to zupełnie zmieni smak ciastek;)
Misiakova 15.02.2011 07:58
a tego amoniaku nie da się czymś innym zastąpić? Generalnie fajnie wyglądają i się nazywają :)
IKrakowianka 13.02.2011 02:55
Ciekawe
teresa18 11.02.2011 21:40
za samą nazwę wielki plus
iga2 03.02.2011 20:48
pyszne
RenataZ-et 02.02.2011 19:10
:) super ciacha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak