Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomboloni - włoskie pączki z kremem patissiere, wersja pieczona

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 1 szt.
drożdże 15 g
masło 50 g
cukier 50 g
skórka z cytryny
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bomboloni - włoskie pączki z kremem patissiere, wersja pieczona

Przepis na około 12 sztuk.

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne wsypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto ).

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztrzepane jajko, skórkę otartą z cytryny, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1 h.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawać pączki, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut ( piekłam 16 - 17 minut ).

Wystudzone pączki nadziać kremem budyniowym.

Krem patissiere:
* 3 żółtka
* 225 ml mleka
* 50 g cukru
* 20 g maki pszennej
* pół laski wanilii

Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać 50 ml mleka, mąkę, nasionka wydrążone z połowy laski wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby go dotykała i wystudzić.

Pączki są leciutkie i puszyste. Można je oczywiście nadziać innym ulubionym nadzieniem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 29.04.2014 17:27
pysznie wyglądają
dwa pokoje z kuchnią 29.04.2014 14:59
nieważne czy pączek czy bułeczka- przepis super, też "kradnę"
iziona 05.03.2014 13:41
Dla mnie pieczone to są bułeczki, pączek musi być skąpany w tłuszczu, ale te mi się podobają i przepis zapisuję :)
Małgorzata9 04.03.2014 21:46
smakowicie wygląda
kasienka23 04.03.2014 20:28
wyglądają znakomicie :)
wwwiolka 04.03.2014 20:04
Bardzo fajne.
adelajda 04.03.2014 19:36
wyglądają super :)
eMMe 04.03.2014 19:36
Świetne pączki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak