Przepis i sposób przygotowania na: Bomboloni - włoskie pączki
Tak przygotowane bomboloni to raj dla podniebienia wszystkich łasuchów. Wypełnione kremem budyniowym smakują najlepiej, ale możecie śmiało też dodać na przykład nutellę lub karmel. Co tylko chcecie!
Kroki postępowania
Drożdże zasypujemy cukrem i dodajemy połowę porcji ciepłego mleka (temp. ok 37 stopni) oraz 3 łyżki mąki i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozczyn powinien pracować i zwiększyć swoją objętość. Następnie dodajemy pozostałe składniki, poza tłuszczem i wyrabiamy. Masło dodajemy po kilku minutach wyrabiania. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką.
Gotowe ciasto powinno być elastyczne, gładkie, i łatwo odchodzące od ręki. Po tym czasie odstawiamy je do garowania (wyrastania) w ciepłe miejsce, tak aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto "przebijamy", a więc ponownie krótko przerabiamy, i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,3-1,5 cm, i szklaneczką (u mnie średnica 6 cm) wycinamy pączki - ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu smażymy je w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony, tak aby uzyskały złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Gdy pączki lekko przestygną, nadziewamy je za pomocą szprycy/ worka cukierniczego z odpowiednią końcówką kremem budyniowym.

Krem: Żółtka z cukrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy ok. 50 ml mleka oraz pozostałe składniki (oprócz 400 ml mleka) i miksujemy. Gotową masę wlewamy cały czas mieszając do pozostałego gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, do utraty smaku surowizny. Studzimy pod przykryciem z folii spożywczej (aby dotykała kremu -zapobiegnie to wytworzeniu się kożuszka) i lekko ciepłym nadziewamy pączki.
