Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Bomboloni - włoskie pączki

5.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Przepis na puchate bomboloni, czyli włoskie pączki z aksamitnym, budyniowym nadzieniem. Swoją nazwę zawdzięczają kształtowi, który przypomina bombę. 

Składniki:

Bomboloni - jak zrobić?

mąka chlebowa
285 gramów
mąka pszenna
285 gramów
cukier
80 gramów
masło- ciepłe
100 gramów
woda ciepła
100 gramów
mleko ciepłe
150 g
jajko
3 sztuki
drożdże świeże
20 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
wódka/spirytus
25 mililitrów
skórka z cytryny
1 łyżka

Krem budyniowy

żółtko jajek
6 sztuk
cukier
80-100 gramów
mąka pszenna
50 gramów
mleko 3,2%
450 mililitrów
pasta z wanilii
1 łyżeczka
olej
do smażenia

Porada

Część kremu można, ale nie jest to konieczne, wyłożyć na wierzch pączków.

Przepis i sposób przygotowania na: Bomboloni - włoskie pączki

Tak przygotowane bomboloni to raj dla podniebienia wszystkich łasuchów. Wypełnione kremem budyniowym smakują najlepiej, ale możecie śmiało też dodać na przykład nutellę lub karmel. Co tylko chcecie!

Kroki postępowania

1

Drożdże zasypujemy cukrem i dodajemy połowę porcji ciepłego mleka (temp. ok 37 stopni) oraz 3 łyżki mąki i odstawiamy na około 15-20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozczyn powinien pracować i zwiększyć swoją objętość. Następnie dodajemy pozostałe składniki, poza tłuszczem i wyrabiamy. Masło dodajemy po kilku minutach wyrabiania. W razie potrzeby podsypujemy delikatnie mąką.

Gotowe ciasto powinno być elastyczne, gładkie, i łatwo odchodzące od ręki. Po tym czasie odstawiamy je do garowania (wyrastania) w ciepłe miejsce, tak aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ciasto "przebijamy", a więc ponownie krótko przerabiamy, i odstawiamy do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1,3-1,5 cm, i szklaneczką (u mnie średnica 6 cm) wycinamy pączki - ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia.

Krok 1 - Bomboloni - włoskie pączki foto
2

Po wyrośnięciu smażymy je w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony, tak aby uzyskały złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Gdy pączki lekko przestygną, nadziewamy je za pomocą szprycy/ worka cukierniczego z odpowiednią końcówką kremem budyniowym.

Krok 2 - Bomboloni - włoskie pączki foto
3

Krem: Żółtka z cukrem ucieramy do puszystości. Następnie dodajemy ok. 50 ml mleka oraz pozostałe składniki (oprócz 400 ml mleka) i miksujemy. Gotową masę wlewamy cały czas mieszając do pozostałego gotującego się mleka i gotujemy kilka minut, do utraty smaku surowizny. Studzimy pod przykryciem z folii spożywczej (aby dotykała kremu -zapobiegnie to wytworzeniu się kożuszka) i lekko ciepłym nadziewamy pączki.

Krok 3 - Bomboloni - włoskie pączki foto

A jeżeli nie bomboloni, to mam dla Was coś jeszcze. Na pewno do gustu przypadnie Wam również:

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 20.06.2016 23:37
ddziękuję pięknie
ada.la 02.06.2016 10:43
wyglądają pysznie
smerfetka79 01.06.2016 23:59
to bierz śmiało!
Jagódka77 19.05.2016 07:05
takiego pączka to ja nigdy nie odmówię
krokus 09.05.2016 22:04
muszą być pyszne
bryndzia93 09.05.2016 21:57
Wyglądają przepysznie :)
Kolorowa 09.05.2016 21:15
Ciekawe pączki.
afrodyta 09.05.2016 20:48
Wyglądają przepysznie :-)
IKrakowianka 09.05.2016 20:32
pyszności :)
ania2610 09.05.2016 16:27
wspaniale i pysznie wyglądają!
smerfetka79 09.05.2016 16:13
dziękuję i polecam się przekonać:)
Jadwiga/Jaga85 09.05.2016 15:58
pyszne pączki
Ola1984 09.05.2016 15:50
Wyglądają idealnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak