Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bombkowe pierniczki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
miód 200 g
cukier brązowy 150 g
jajko 1 szt.
skórka z pomarańczy lub limonki 1 łyż.
Imbir mielony Prymat 1 łyżecz.
cynamon 2 łyżecz.
Goździki całe Prymat 1/2 łyżecz.
margaryna 150 g
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Bombkowe pierniczki

Kroki postępowania

1
W garnuszku roztapiam margarynę, dodaję cukier brązowy i miód. Całość mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do ostudzenia. Do ostygniętej margaryny dodaję mielony imbir, goździki, cynamon i skórkę pomarańczową. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajko, mąkę i sodę.
Krok 1 - Bombkowe pierniczki foto
2
Zagniatam ciasto, które wkładam na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielę ciasto na porcje i każdą z nich wałkuję. Za pomocą foremek wykrawam różne kształty pierniczków.
Krok 2 - Bombkowe pierniczki foto
3
Ciasta piekę w temp. 180*C ok. 10-12 minut. Po ostudzeniu dekoruję ciastka kolorowymi pisakami.
Krok 3 - Bombkowe pierniczki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Henryka2 04.10.2012 04:45
Jak szybko mija czas...Już niedługo trzeba nastawiać piernik i pierniczki piec.A te są bardzo sympatyczne.
cris04 03.10.2012 22:48
Aż mi zapachniało!
Poison1988 03.10.2012 17:55
Pyszne :) ajjj aż dzieciństwo się przypomina :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak