Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ryż
100 gram -
orkisz zielony
40 gram -
pszenica
30 gram -
margaryna
20 gram -
cebula biała
1 szt. -
pomidory
1 szt. -
seler
1 mały kawałek -
por
1 mały kawałek -
marchewka
1 szt. -
natka pietruszki
1 pęczek -
sól
-
śmietana kremowa 30% lub 36%
1/2 szklanki
Przepis i sposób przygotowania bombka zbożowa
Posiekaną cebule, pomidory, pokrojone w paski warzywa, przyprawy i posiekane zioła podsmażyć na stopionej margarynie, rozprowadzić odrobiną wody i dusić 2-3 minuty. Dodać zboża, osolić i dusić chwilę, a następnie wymieszać ze śmietanką.
Komentarze (4)