bombka zbożowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    100 gram
  • orkisz zielony

    40 gram
  • pszenica

    30 gram
  • margaryna

    20 gram
  • cebula biała

    1 szt.
  • pomidory

    1 szt.
  • seler

    1 mały kawałek
  • por

    1 mały kawałek
  • marchewka

    1 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól

  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż, pszenicę i orkisz gotować w litrze wody przez 30 minut, pod przykryciem, na średnim ogniu, a następnie pozostawić na 15 minut do spęcznienia. Nie mieszać.
Posiekaną cebule, pomidory, pokrojone w paski warzywa, przyprawy i posiekane zioła podsmażyć na stopionej margarynie, rozprowadzić odrobiną wody i dusić 2-3 minuty. Dodać zboża, osolić i dusić chwilę, a następnie wymieszać ze śmietanką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rogalik 21.02.2012 21:24
dobra
irenka 04.02.2012 13:26
ciekawy przepis
kanu83 20.07.2011 14:10
fajny pomysł
basia70 19.04.2011 17:21
fajna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat