Przepis i sposób przygotowania na: Bomba truskawkowo- kokosowa
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli, w osobnej misce żółtka z cukrem
Mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem- pieczemy do suchego patyczka, uważając żeby nie przesuszyć ciasta
Szybko smarujemy cieniutką warstwę powideł i zwijamy w rulon.
Następnie dodać wiórki kokosowa.
W gorącym mleku rozprowadzić żelatynę, do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, następnie dodajemy do truskawek.
Syrop po rozmrożeniu truskawek odlewamy do szklanki
Do miski wyłożonej biszkoptowymi ślimakami wlewamy na przemian bardzo ostrożnie (najlepiej po maksymalnie dwie warstwy- albo jak się nie chce bawić zrobić tylko dwa poziomy) masę truskawkową i kokosową.
Na koniec wylewamy galaretkę truskawkową (tą z syropu)
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
Z mąki ziemniaczanej i odrobiny wody i cukru robimy kisiel ( ja użyłam gotowego do wykańczania) i gorącym oblewamy delikatnie całe ciasto
SMACZNEGO!!!