Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba truskawkowo- kokosowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt

jajko 4 szt
cukier drobny 60 g
mąka pszenna 50 g
mąka ziemniaczana 50 g
sól
masło 40 g

masa truskawkowa

truskawki 1 op
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

masa kokosowa

śmietana 30% 200 ml
mleko 200 ml
wiórki kokosowe 3 łyżki
cukier 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki

dodatkowo

powidła śliwkowe 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba truskawkowo- kokosowa

Kroki postępowania

1
Biszkopt-
Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli, w osobnej misce żółtka z cukrem
Krok 1 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
2
Następnie na ubite na puch żółtka zsunąć pianę z białek, przesiać obie mąki ( jak ktoś niepewny może dodać łyżeczkę proszku do pieczenia)
Krok 2 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
3
Bardzo delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową.
Krok 3 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
4
Na koniec dodajemy roztopione, letnie masło.
Mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem- pieczemy do suchego patyczka, uważając żeby nie przesuszyć ciasta
Krok 4 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
5
Ciasto jeszcze ciepłe ściągamy z papieru na ręcznik bawełniany wysypany cukrem.
Szybko smarujemy cieniutką warstwę powideł i zwijamy w rulon.
Krok 5 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
6
Ciasto po wystygnięciu kroimy w cienkie plastry.
Krok 6 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
7
Wykładamy nimi dokładnie miskę
Krok 7 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
8
Masa kokosowa- śmietankę i mleko przelać do garnka, dodać cukier- podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dodać wiórki kokosowa.
W gorącym mleku rozprowadzić żelatynę, do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia
Krok 8 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
9
Truskawki rozmrażamy, dodajemy do nich cukier i miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, następnie dodajemy do truskawek.
Syrop po rozmrożeniu truskawek odlewamy do szklanki
Krok 9 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
10
Syrop, który został po rozmrożeniu truskawek, łączymy z resztą żelatyny.

Do miski wyłożonej biszkoptowymi ślimakami wlewamy na przemian bardzo ostrożnie (najlepiej po maksymalnie dwie warstwy- albo jak się nie chce bawić zrobić tylko dwa poziomy) masę truskawkową i kokosową.
Na koniec wylewamy galaretkę truskawkową (tą z syropu)

Odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
Krok 10 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
11
Po schłodzeniu wyciągamy ciasto na talerz.
Z mąki ziemniaczanej i odrobiny wody i cukru robimy kisiel ( ja użyłam gotowego do wykańczania) i gorącym oblewamy delikatnie całe ciasto
Krok 11 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto
12
Dekorujemy


SMACZNEGO!!!
Krok 12 - Bomba truskawkowo- kokosowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 28.04.2014 13:46
poproszę kawałeczek
Niki22 28.04.2014 13:43
oj takie słodkości to ja lubię :)
Ania84 28.04.2014 11:43
twoja bomba jest również urocza i smacznie się prezentuje :) wpadłysmy obie na ten sam pomysł w jednym czasie :)
Mniam 28.04.2014 10:25
Pyszny i niezwykle efektowny deser.
Pani Domu 28.04.2014 10:24
świetnie wygląda
Kejti 28.04.2014 10:21
Super pomysł :-)
wwwiolka 28.04.2014 10:07
Bardzo fajny przepis.
Czyki 28.04.2014 09:56
Wspaniałe ciasto:) w sam raz do kawki:)
Wiktoria29 28.04.2014 09:49
wygląda bardzo zachęcająco i smacznie
Ewelina1991 28.04.2014 09:43
pięknie to wygląda :)
dwa pokoje z kuchnią 28.04.2014 09:41
i jeszcze opcja mini bombki na raz :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak