Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba truskawkowa

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

żółtko jajek 4
białko 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka pszenna 75 g
dżem truskawkowy 1/2 słoika

Pianka różowa

truskawki świeże 200 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 płatków
żółtko jajek 3
cukier 75 g
szampan 125 ml
śmietana 30% 250 ml

Pianka biała

śmietana 30% 150 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 płatki

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba truskawkowa

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Delikatnie mieszamy z proszkiem i mąką. Masę rozsmarowujemy na natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszce do pieczenia (40x30cm). Pieczemy ok 10min w nagrzanym piekarniku do 180 st. Wykładamy gorący biszkopt na ściereczkę i smarujemy dżemem, zwijamy za pomocą ściereczki w roladę. Odstawiamy do wystudzenia. Kroimy w ok 2,5 cm kawałki. Miskę wykłądamy folią spożywczą i układamy ciasno roladki.
Namaczamy żelatynę w zimniej wodzie. Ubijamy żółtka z cukrem i szampanem na parze na puszystą masę. Studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno. Rozpuszczamy odciśniętą żelatynę w 2 łyżkach wrzącej wody. Truskawki myjemy, miksujemy na puree. Wlewamy wszystko do masy jajecznej i miksujemy na jednolitą konsystencję. Wstawiamy do lodówki. Jak zacznie tężeć, wylewamy do miski z biszkoptami. Chłodzimy. Ubijamy śmietanę z pudrem na sztywno. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i mieszamy z 2 łyżkami wrzącej wody.Dodajemy rozpuszczoną żelatynę do śmietany i mieszamy. Wykładamy na różową piankę. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę a najlepiej całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TyTaN 08.04.2017 20:30
jeszcze takiej pysznej bomby nie widziałem
Grazyna0211 11.02.2017 11:43
super ciasto
Franciszek 07.06.2016 10:12
pięknie wygląda
agaK. 16.06.2015 00:10
Wygląda przepięknie aż żal zjadać;)
Klausia 12.08.2014 11:47
pomysł idealny :)
Anna133 16.05.2014 16:00
dawno dawno je robiłam ,muszę kiedyś znów je zrobić
Małgorzata9 27.04.2014 21:21
wspaniałe ciacho
barbara11561 27.04.2014 16:19
bardzo pysznie wygląda:)
Kolorowa 27.04.2014 16:16
świetnie wygląda !;)
Ankha 27.04.2014 16:13
Jaki efektowny deser, schowam go do księgi z nadzieją na szybkie wypróbowanie
2milutka 27.04.2014 16:05
pysznie wygląda tez nosze się z zamiarem zrobienia:)
norweska20 27.04.2014 15:47
wygląda bardzo ciekawie i apetycznie
kasienka23 27.04.2014 15:33
podoba mi sie sposób wykonania tego ciasta, muszę kiedyś zrobić
dwa pokoje z kuchnią 27.04.2014 15:28
właśnie robię taką :D, ale numer !! Później dodam przepis :) kiedyś robiłam już taką, ale z musem jabłkowo- serowym :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak