Przepis i sposób przygotowania na: Bolo de arroz - portugalskie ryżowe muffinki, DS XXIII, odc. 35
Bolo de arroz – portugalskie ryżowe muffinki to pyszny, puszysty deser o wyjątkowym aromacie wanilii i cytryny. Te tradycyjne babeczki z Portugalii przygotujesz z prostych składników: mleka, oleju, mąki ryżowej i pszennej, jajek oraz przypraw Prymat – cukru ze skórką cytryny i wanilii. Dzięki połączeniu mąki ryżowej i pszennej muffinki są lekkie, delikatne i długo zachowują świeżość.
Jak zrobić muffinki z mąki ryżowej?
W garnku zagotowujemy mleko z olejem, cukrem i ziarenkami wanilii. Odstawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu do mleka dodajemy pojedynczo jajka i miksujemy. Dodajemy suche składniki: mąki przesiane przez sito, proszek do pieczenia oraz cukier ze skórką cytryny Prymat.
Masę przekładamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez ok. 25 min, do suchego patyczka.
W rondelku podgrzewamy cukier z Cukrem z wanilią Prymat oraz z wodą. Mieszamy do uzyskania gładkiego lukru. Ostudzone muffinki polewamy lukrem.