Bogracz zupa węgierska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na gulasz

  • wołowina

    1 kg
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • cebula

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • marchewka

    2 szt
  • seler

    0,5 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • pomidory

    2 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • liście laurowe

    3 szt
  • ziemniaki

    4 szt
  • tłuszcz

  • papryka w proszku ostra

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1,5 łyżki
  • woda

    1,5 l
  • sól i pieprz

  • natka pietruszki

Kluski

  • jajko

    1 szt
  • mąka

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • sól szczypta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bogracz zupa węgierska foto
Warzywa obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę przesmażyć na tłuszczu. Mięso umyć, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać podsmażoną cebulę, chwilę poddusić.
Krok 2 - Bogracz zupa węgierska foto
Kluseczki: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól i wodę, dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Krok 3 - Bogracz zupa węgierska foto
Przełożyć mięso do garnka, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy gotować. Warzywa , przełożyć na patelnię, podsmażyć, dodać do mięsa, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gotować . Gdy mięso jest już półmiękkie, dodać ziemniaki, gotować.
Malutkim strumieniem wlewać kluski lane, na gotującą zupę, zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Bogracz zupa węgierska foto
Podawać zupę gorącą, posypaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 20.01.2017 18:28
smaczna zupa
hanbes 29.12.2016 10:10
Aż ślinka cieknie, jeszcze dziś to robię...
Renataj 17.08.2016 18:37
Pięknie się prezentuje i pewnie pysznie smakuje:)
marzut 17.08.2016 17:59
Super przepis
Konczi 17.08.2016 16:13
uwielbiam a Twoja kompozycja wygląda bosko !
Wacław 17.08.2016 12:12
moje ulubione danie,polecam :-)
Maridka19 17.08.2016 09:26
ależ to musi być smaczne :)
Futka 17.08.2016 09:21
Przepyszne danie :) Mniam <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat