Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz z kluseczkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gulaszowe 1 Kg
cebula 2 Sztuki
pomidory krojone z puszki
ziemniak 4 Sztuki
papryka czerwona 2 Sztuki
pieczarki
Papryka słodka mielona Prymat
cukier 1 Łyżeczka
pieprz
sól
jajko
mąka
woda 1 Łyżka
Kminek mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz z kluseczkami

Przepyszne danie jednogarnkowe, które sprawdzi się zwłaszcza w pochmurne dni.

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i całość ładnie zarumienić. W tzw. międzyczasie paprykę i pieczarki kroimy w kostkę i dosypujemy do garnka.

Dodajemy pomidory z puszki, dolewamy wody tak, aby zakryła całe mięso. Przyprawiamy słodka,najlepiej wędzoną, papryką i kminkiem oraz łyżeczką cukru. Całość gotujemy około 1,5 godziny (mięso musi byc miękkie).

Po takim czasie obrane ziemniaki kroimy w średniej wielkości kostkę i dodajemy do garnka. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Jajko mieszamy z łyżka wody i taka ilością mąki, żeby nasze ciastko na kluski odczepiało się (nie wylewalo!) od łyżki. Nabieramy ciasta na czubek łyżki i wrzucamy do gotującego sie bograczu.

Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak