Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz węgierski

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 3 szt
pomidor pelati 2 puszki
ziemniaki 3 szt
papryczki chilli 2 szt
kminek Prymat 1 łyżka
bulion wołowy 4 kostka
olej do smażenia
kluski
jajko 2 szt
mąka
woda
sól
wołowina 1 (udziec)
papryka zielona 6 szt
papryka żółta 6 szt
papryka czerwona 6 szt
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz węgierski

Wołowinę pokroić w kostkę 1 cm. Pozostałe składniki cebulę, w drobną kostkę, a papryki w trochę większą.
Rozgrzać olej na patelni i przesmażyć wołowinę. Smażyć partiami i przełożyć do garnka w którym będziemy gotować bogracza. Tak samo postępujemy z cebulą i paprykami.
Wszystko razem wymieszać, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Pokrojoną drobno papryczkę chilli, kminek, pieprz , papryki słodką i ostrą.
Całość zalać bulionem, na taką wysokość, żeby wszystkie składniki były przykryte. Użyłem bulionu w kostkach. Na pewno lepszy będzie ugotowany na wołowinie, ale to zależy wyłącznie od nas.
Gotować około godziny i jeżeli wołowina jest już prawie miękka, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeżeli bogracz jest za gęsty, należy dolać trochę bulionu. Gotować jeszcze około 20 minut.
W międzyczasie robimy kluseczki.
Z jajek ,mąki i niewielkiej ilości wody przygotować w miseczce (większym kubeczku) takie ciasto ,aby nie było lejące .Do gotującego się bogracza małą łyżeczką zsuwamy (kładziemy) małe kluseczki .
Takie kluseczki można przygotować wcześniej, gotując je we wrzącej wodzie i wykorzystać do innych potraw nie tylko do bogracza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasnaj 20.10.2013 20:38
to są moje smaki:)
Konczi 20.10.2013 20:10
musi być pyszny, wygląda super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak