Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz
Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebulę pokrojoną w półksiężyce. Jak cebula będzie zeszklona, to całość zasypujemy papryką i jeszcze chwilę smażymy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy około godziny.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce i dolewamy wody do wysokości 3/4 garnka.
W między czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy do niego paprykę na 10 minut i wrzucamy do szczelnego worka na 15 minut, aby się zaparzyła. Następnie ściągamy z niej skórę.
Obieramy pomidory i kroimy je w drobną kostkę. To samo robimy z obraną papryką.
Jajka mieszamy z mąką do uzyskania konsystencji ciasta. Robimy z niego małe kuleczki i wrzucamy bezpośrednio do zupy.
Po około 10-15 minutach wrzucamy warzywa i gotujemy kolejne 15 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Po upływie 15 minut wrzucamy surowe ziemniaki do zupy i gotujemy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, imbirem, chili.
Po około 20 minutach zupa jest gotowa