Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bogracz

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1.5 kilograma
cebula 3 sztuki
czosnek 4 ząbki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
gałka muszkatołowa 2 łyżki
przecier pomidorowy 5 łyżek
pieprz 1.5 łyżki
mąka 5 łyżek
maka pszenna dozrobieniaklusek 8 łyżek
woda 250 militrów
jajko 1 sztuka
olej 2 łyżki
wieprzowina 2 (bez kości)
papryka marynowana 1 słoik
woda zimna 400 militrów

Przepis i sposób przygotowania na: Bogracz

Przygotowanie:
Mięso kroimy w kostkę ( jaką lubimy - u mnie średniej wielkości) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę - taką samą jak pokroimy mięso. Cebule kroimy w drobną kostkę Czosnek możemy pokroić drobno lub przeciskać przez praskę Paprykę kroimy w kostkę. Ja lubię sobie wszystko przygotować, potem nie muszę na prędko wszystkiego kroić;)

W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pokrojone mięso. Obsmażamy na intensywnym ogniu do momentu aż nam się przypiecze. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojoną cebulę, przykrywamy i dusimy 3 minuty.

Następnie dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy i dodajemy pokrojoną paprykę. Zalewamy gorącą wodą - ok 3 litry
Przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny.
Gdy mięso będzie na wpół miękkie dodajemy ziemniaki i po chwili przecier pomidorowy
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż będzie miękkie mięso.
W tym czasie robimy kluski kładzione do bograczu
Nastawiamy garnek z osoloną woda. Z mąki, wody i jajka robimy ciasto na kluski - ma być gęste.
Kładziemy zrobione ciasto na gotujący się wrzątek dużymi porcjami.
Ugotowane porcje ciasta kroimy w drobną kostkę i dodajemy do bogracza. Przyprawiamy zupę.
Z mąki i wody robimy tzw zatrzepkę, dobrze wymieszajmy aby nie było gródek. Wlewamy do gotującej się zupy - mieszamy zagotowujemy i gotowe:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Daria14 06.11.2012 15:56
musze sprobowac
Magda60 16.09.2012 21:31
dobre
caralajna 12.06.2012 09:18
bardzo ciekawe
ajres 15.04.2012 21:20
rewelacja, smaczne bardzo
Agiatis 02.04.2012 12:18
Super! Ciesze się że Ci smakował;)
emeslive 02.04.2012 09:39
Polecam ten przepis, wypróbowałem i wyszedł wspaniały bogracz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak