Bogata zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    500 g
  • wieprzowina

    500 g
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 - 4 sztuki
  • groszek konserwowy

    1 puszka
  • kukurydza konserwowa

    1 puszka
  • ziemniaki

    3 - 4 sztuki
  • pieczarki

    300 g
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • papryka słodka mielona

  • papryka ostra mielona

  • majeranek Prymat

  • liść laurowy

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 - 4 kulki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

  • kostka mięsna

    2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować składniki. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Słodką paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę, umyte pieczarki w plasterki, ząbki czosnku na cztery.
Mięso wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawami ( solą, słodką oraz ostrą papryką, pieprzem). Smażyć do czasu aż się porządnie zrumieni. Przełożyć do dużego garnka, zalać 2 – 2,5 l wody, dodać kostkę bulionową, ziele angielskie i dusić na małym ogniu.
Mięso będzie dochodziło, a my w tym czasie podsmażamy pokrojone warzywa oraz pieczarki i przekładamy do duszącego się mięsa w kolejności:najpierw pietruszkę i marchewkę, następnie pieczarki, następnie cebulę, czosnek, słodką paprykę i ostrą ( tę w całości), a na koniec ziemniaki ( kolejność jest ważna ze względu na długość czasu, jakiego potrzebują poszczególne składniki, aby się ugotować). Do zupy dorzucamy groszek, kukurydzę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i niewielką ilość majeranku. Gotujemy jeszcze przez chwilkę ( mięso musi być naprawdę miękkie) i doprawiamy do smaku przyprawą do zup. Zupę zaprawiamy zasmażką – rozgrzewamy na patelni około 2 łyżek oleju i zasmażamy na nim około 3 łyżek mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malgosia2661 09.05.2015 12:22
Super zupka.
berys18 09.05.2015 11:10
bogata, apetyczna, od patrzenia ślinka leci
Franciszek 09.05.2015 10:01
Lubię taką zupę
Sroczka 09.05.2015 09:41
Z chęcią zjadłabym taką zupę.
Ewelina1991 09.05.2015 09:16
uwielbiam taką zupkę!!!
Kasnaj 09.05.2015 08:58
Smaczna i bogata zupa
Wafelek2601 09.05.2015 08:32
Mniam, lubię takie zupki
Agata3 09.05.2015 08:16
mniam mniam gulaszowa :)
cukiereczek 09.05.2015 07:38
smacznie i na bogato

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat