Przepis i sposób przygotowania na: boeuf strogonoff
PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone z błon mięso pokroić na wąskie paski (ok.1 ½ cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. Zdjąć i przełożyć go garnka. Oczyszczone i opłukane pieczarki i cebule przekrojone na pół pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu z mięsa ok. 5 min i przełożyć do mięsa. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Ogórki pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni podsmażyć mąkę na maśle, rozprowadzić sosem z mięsa, wlać śmietanę, dodać szczyptę cukru, ogórki, musztardę i drobno posiekaną natkę, podgotować i przelać do mięsa. Pogotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, dosmaczać, jeśli trzeba i podawać na przykład z ryżem lub pieczywem.