boeuf strogonoff

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebule

    2 szt.
  • pieczarek

    200 g
  • ogórki kwaszone

    3-4 szt.
  • masło klarowane

    20 g
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • natka piertuszki poszatkowana

    2-3 łyżki
  • musztarda miodowa

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • cukier szczypta

  • jogurt grecki

    250 g
  • polędwica wołowa

    600 g
  • Pieprz biały mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tylko raz jadłam tak przyrządzone to danie, które u nas wszyscy psują dodatkiem przecieru pomidorowego, który niszczy smak mięsa i pieczarek. Lubię przecier pomidorowy, ale nie z boeuf Strogonoff :) Poza tym dla mnie nie jest to ani zupa, ani danie jednogarnkowe tylko danie główne obiadu lub gorącej kolacji, dlatego dodaję tu ten przepis, żeby moja córeczka też go miała :)

PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone z błon mięso pokroić na wąskie paski (ok.1 ½ cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. Zdjąć i przełożyć go garnka. Oczyszczone i opłukane pieczarki i cebule przekrojone na pół pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu z mięsa ok. 5 min i przełożyć do mięsa. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Ogórki pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni podsmażyć mąkę na maśle, rozprowadzić sosem z mięsa, wlać śmietanę, dodać szczyptę cukru, ogórki, musztardę i drobno posiekaną natkę, podgotować i przelać do mięsa. Pogotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, dosmaczać, jeśli trzeba i podawać na przykład z ryżem lub pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat