Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boeuf strogonoff

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 2 szt.
pieczarek 200 g
ogórki kwaszone 3-4 szt.
masło klarowane 20 g
mąka pszenna 2 łyżki
natka piertuszki poszatkowana 2-3 łyżki
Musztarda miodowa Prymat 2 łyżki
sól do smaku
cukier szczypta
jogurt grecki 250 g
polędwica wołowa 600 g
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: boeuf strogonoff

Tylko raz jadłam tak przyrządzone to danie, które u nas wszyscy psują dodatkiem przecieru pomidorowego, który niszczy smak mięsa i pieczarek. Lubię przecier pomidorowy, ale nie z boeuf Strogonoff :) Poza tym dla mnie nie jest to ani zupa, ani danie jednogarnkowe tylko danie główne obiadu lub gorącej kolacji, dlatego dodaję tu ten przepis, żeby moja córeczka też go miała :)

PRZYGOTOWANIE: Oczyszczone z błon mięso pokroić na wąskie paski (ok.1 ½ cm), doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 5 min. Zdjąć i przełożyć go garnka. Oczyszczone i opłukane pieczarki i cebule przekrojone na pół pokroić w plastry, podsmażyć na tłuszczu z mięsa ok. 5 min i przełożyć do mięsa. Zalać bulionem i dusić pod przykryciem. Ogórki pokroić w cieniutkie słupki. Na patelni podsmażyć mąkę na maśle, rozprowadzić sosem z mięsa, wlać śmietanę, dodać szczyptę cukru, ogórki, musztardę i drobno posiekaną natkę, podgotować i przelać do mięsa. Pogotować jeszcze 5 min na wolnym ogniu, dosmaczać, jeśli trzeba i podawać na przykład z ryżem lub pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak