Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf Stroganow

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 0.5 kg
cebula biała 2 szt
ogórek kiszony 2 szt
pieczarki 5 szt
masło 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
bulion drobiowy 0.5 szklanki
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf Stroganow

Wołowinę pokroić w paski i obtoczyć w mące, po czym osmażyć na masle razem z pokrojoną w piórka cebulą, aż mięso się zrumieni z każdej strony. Przełożyć do garnka, podlać bulionem drobiowym, w którym rozrobiliśmy przecier pomidorowy, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić 40 minut na wolnym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, a w międzyczasie dodając przesmażone pieczarki. Dodać również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a potem zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, dusić 10-15 min razem. Podawać ze swieżym pieczywem.
Można zagęścić mąką pszenną rozrobioną w zimnej wodzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 12.05.2013 08:02
super ! uwielbiam właśnie w takim wydaniu
Rossie 09.03.2013 19:51
Serio, Pyza? :) ja jeszcze nigdy nie jadłam bez ogórków, nie mówię oczywiscie o tylko moim wydaniu, bo strogonowa jadłam wielokrotnie w różnych miejscach i zawsze ten ogórek tam był. Dodaje charakterystycznej kwaskowatości, spróbuj dodać, myslę,że warto :)
teresa18 09.03.2013 19:46
właśnie tak przyrządzony bym zjadła
SmacznaPyza 09.03.2013 18:49
przyznam, że nigdy w życiu nie spotkałam się żeby do tej potrawy dodawać ogórki
Katarzyna59 09.03.2013 16:54
apetyczna potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak