Boeuf Stroganow

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    0.5 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • ogórek kiszony

    2 szt
  • pieczarki

    5 szt
  • masło

    3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • bulion drobiowy

    0.5 szklanki
  • sól i pieprz do smaku

  • mąka pszenna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wołowinę pokroić w paski i obtoczyć w mące, po czym osmażyć na masle razem z pokrojoną w piórka cebulą, aż mięso się zrumieni z każdej strony. Przełożyć do garnka, podlać bulionem drobiowym, w którym rozrobiliśmy przecier pomidorowy, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić 40 minut na wolnym ogniu, dolewając co jakiś czas wody, a w międzyczasie dodając przesmażone pieczarki. Dodać również pokrojone w kostkę ogórki kiszone, a potem zahartowaną gorącym wywarem śmietanę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką, dusić 10-15 min razem. Podawać ze swieżym pieczywem.
Można zagęścić mąką pszenną rozrobioną w zimnej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 12.05.2013 08:02
super ! uwielbiam właśnie w takim wydaniu
Rossie 09.03.2013 19:51
Serio, Pyza? :) ja jeszcze nigdy nie jadłam bez ogórków, nie mówię oczywiscie o tylko moim wydaniu, bo strogonowa jadłam wielokrotnie w różnych miejscach i zawsze ten ogórek tam był. Dodaje charakterystycznej kwaskowatości, spróbuj dodać, myslę,że warto :)
teresa18 09.03.2013 19:46
właśnie tak przyrządzony bym zjadła
SmacznaPyza 09.03.2013 18:49
przyznam, że nigdy w życiu nie spotkałam się żeby do tej potrawy dodawać ogórki
Katarzyna59 09.03.2013 16:54
apetyczna potrawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat