Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf stroganow

5.0
(39)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Popularne danie na polskich stołach przyrządzane w chłodniejszych porach roku to bouef strogonow. To pyszna duszona polędwica wołowa z pieczarkami i kawałkami kiszonego ogórka będzie idealną potrawą na rodzinny obiad.

 

Składniki:

polędwica wołowa 1/2 kilograma
pieczarki 10 sztuk
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
rosół wołowy 1/2 litra
wino czerwone 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Musztarda rosyjska Prymat 2 łyżki
ogórki kwaszone Smak 5 sztuk
śmietana 4 łyżki
smalec gęsi do smażenia
natka pietruszki 1 garść
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf stroganow

Na patelni na smalcu gęsim smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki i przekładamy do miseczki z cebulą.

Następnie w rondlu smażmy pokrojone w paseczki mięso na złoty kolor dodajemy cebulę, pieczarki, słodką paprykę, musztardę, przecier pomidorowy  i mieszamy.

Po kilku minutach wlewamy wino, następnie rosół i gotujemy około pięciu minut doprawiają przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowany strogonow podajemy w miseczkach z kwaśną śmietaną, posypując kiszonym ogórkiem i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak