Boeuf stroganow

Boeuf stroganow

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Popularne danie na polskich stołach przyrządzane w chłodniejszych porach roku to bouef strogonow. To pyszna duszona polędwica wołowa z pieczarkami i kawałkami kiszonego ogórka będzie idealną potrawą na rodzinny obiad.

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1/2 kilograma
  • pieczarki

    10 sztuk
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół wołowy

    1/2 litra
  • wino czerwone

    1/2 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • musztarda rosyjska Prymat

    2 łyżki
  • ogórki kwaszone Smak

    5 sztuk
  • śmietana

    4 łyżki
  • smalec gęsi

    do smażenia
  • natka pietruszki

    1 garść
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na smalcu gęsim smażymy pokrojoną cebulę, czosnek i przekładamy do miseczki.

Na tej samej patelni smażymy pokrojone w plastry pieczarki i przekładamy do miseczki z cebulą.

Następnie w rondlu smażmy pokrojone w paseczki mięso na złoty kolor dodajemy cebulę, pieczarki, słodką paprykę, musztardę, przecier pomidorowy  i mieszamy.

Po kilku minutach wlewamy wino, następnie rosół i gotujemy około pięciu minut doprawiają przyprawą uniwersalną.

Tak przygotowany strogonow podajemy w miseczkach z kwaśną śmietaną, posypując kiszonym ogórkiem i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat