Boeuf Stroganoff

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1/2 kg
  • pieczarki

    300 g
  • cebula

    2 sztuki
  • bulion

    1 szklanka
  • śmietana

    200 g
  • mąka

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • płatki chili

    1 spora szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boeuf Stroganoff foto
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i roztapiamy masło. Podsmażamy obrane pieczarki, pokrojone w grube plastry
Krok 2 - Boeuf Stroganoff foto
Zdejmujemy na talerzyk, a na patelnię wrzucamy obraną cebulę pokrojoną w pióra, solimy, a jak się zeszkli, to dokładamy ją do pieczarek.
Krok 3 - Boeuf Stroganoff foto
Na patelni podsmażamy teraz wołowinę pokrojoną w paski i oprószoną mąką.
Krok 4 - Boeuf Stroganoff foto
Do zrumienionego mięsa dokładamy pieczarki z cebulą, całość smażymy chwilkę, zalewamy bulionem i śmietaną, dodajemy koncentrat pomidorowy, płatki chili. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 10-15 minut
Krok 5 - Boeuf Stroganoff foto
Podajemy z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka137 29.02.2012 21:54
smacznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat