Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf bourguignon
Przepis na boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku, czyli potrawkę przyrządzaną z wołowiny, boczku, pieczarek, marchewki, cebuli oraz czerwonego wina.
Klasyczne danie kuchni francuskiej to pyszny i aromatyczny pomysł obiadek dla całej rodziny.
Opis przygotowania
Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami) smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki.
Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym maśle. Dodajemy do całości. Oprószamy solą, pieprzem i mąką.
Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, zapiekamy kilka minut. Wyjmujemy, mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wino oraz bulion. Ponownie mieszamy.
Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Ponownie wstawiamy naczynie i pieczemy około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.
Całość do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.