Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boeuf bourguignon

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wołowina po burgundzku, to klasyka kuchni francuskiej. Mięso rozpływa się w ustach, a aromat stworzony przez czerwone wino, zostawia niezapomniane wrażenia smakowe. Danie nie należy do najtańszych, ale jak szaleć, to z klasą. Człowiek czasami musi zszamać coś wyjątkowego.

Składniki:

Składniki:

łopatka wołowa 2 kilogramy
boczek surowy 300 gramów
olej 1 duża łyż.
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 80 gramów
mąka 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 750 mililitrów
bulion wołowy 750 mililitrów
ząbki czosnku 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
pieczarki 500 gramów
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boeuf bourguignon

Przepis na boeuf bourguignon - wołowinę po burgundzku, czyli potrawkę przyrządzaną z wołowiny, boczku, pieczarek, marchewki, cebuli oraz czerwonego wina.

Klasyczne danie kuchni francuskiej to pyszny i aromatyczny pomysł obiadek dla całej rodziny. 

Opis przygotowania

1

Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami) smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki.

2

Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy na rumiano, na rozgrzanym maśle. Dodajemy do całości. Oprószamy solą, pieprzem i mąką.

3

Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230°C, zapiekamy kilka minut. Wyjmujemy, mieszamy i dodajemy rozgnieciony czosnek, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, wino oraz bulion. Ponownie mieszamy.

4

Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C. Ponownie wstawiamy naczynie i pieczemy około 3 godzin, od czasu do czasu mieszając.

5

Całość do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Jeśli smakowała ci wołowina po burgundzku sięgnij także po inne przepisy kuchni francuskiej >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak