Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała, bo tak rodzinie smakowała.

Składniki:

Szaszłyki:

jajko
1 sztuka
mąka pszenna
0.5 szklanki
koncentrat pomidorowy
5 łyżek
woda mineralna
3 łyżki
olej
2 łyżki
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
mleko
80 ml
ser feta
100 gramów
koperek świeży
4 gałązki

Zupa:

pieczarki
200 dag
boczniaki
250 dag
cebula
1 sztuka
por
1 sztuka
marchew
1 sztuka
selery
1 kawałek
papryczka chili
1 kawałek
koncentrat pomidorowy
250 ml
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
Papryka wędzona słodka mielona Prymat
0.5 łyżeczki
natka pietruszki
3 gałązki
liście laurowe
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 sztuki
Sklep Prymat
czosnek
2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Szaszłyki:
Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.

Zupa:
Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.

Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym , papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.01.2019 11:12
Rewelacyjna zupka i do tego te szaszłyki, palce lizać : )
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 10:57
Taka zupa z boczniaków to niebo w gębie ,sama sobie hodowałam boczniaki z grzybni. Po prostu rarytas.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak