Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała, bo tak rodzinie smakowała.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Szaszłyki:

  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • koncentrat pomidorowy

    5 łyżek
  • woda mineralna

    3 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    80 ml
  • ser feta

    100 gramów
  • koperek świeży

    4 gałązki

Zupa:

  • pieczarki

    200 dag
  • boczniaki

    250 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • marchew

    1 sztuka
  • selery

    1 kawałek
  • papryczka chili

    1 kawałek
  • koncentrat pomidorowy

    250 ml
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • papryka wędzona

    0.5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • liście lurowe

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szaszłyki:
Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.

Zupa:
Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.

Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym , papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

30.01.2019 11:12
Rewelacyjna zupka i do tego te szaszłyki, palce lizać : )

Bożena Matuszczyk

30.01.2019 10:57
Taka zupa z boczniaków to niebo w gębie ,sama sobie hodowałam boczniaki z grzybni. Po prostu rarytas.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat