Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

5.0
(16)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zupa jest lekka, aromatyczna lekko ostra. Podaję ją z szaszłykami z naleśników pomidorowych zrobionych też na bazie koncentratu. Moja porcja zupy okazała się za mała, bo tak rodzinie smakowała.

Składniki:

Szaszłyki:

jajko 1 sztuka
mąka pszenna 0.5 szklanki
koncentrat pomidorowy 5 łyżek
woda mineralna 3 łyżki
olej 2 łyżki
sól 1 szczypta
mleko 80 ml
ser feta 100 gramów
koperek świeży 4 gałązki

Zupa:

pieczarki 200 dag
boczniaki 250 dag
cebula 1 sztuka
por 1 sztuka
marchew 1 sztuka
selery 1 kawałek
papryczka chili 1 kawałek
koncentrat pomidorowy 250 ml
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
natka pietruszki 3 gałązki
liście laurowe 2 sztuki
ziele angielskie 2 sztuki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniakowo-pieczarkowa pomidorowa z szaszłykami

Szaszłyki:
Do wysokiego pojemnika przysypuję mąkę, dodaję jajko, koncentrat pomidorowy, wodę, mleko, olej, sól i miksuję blenderem. Ciasto odstawiam na godzinę. Naleśniki smażę na odrobinie oleju. Następnie układam na nich pokruszony ser feta, koperek pokrojony i zwijam w rulon. Kroję na kawałki i nakłuwam na patyczki do szaszłyków.

Zupa:
Seler obrany ścieram na tarce, marchewkę kroję w kostkę, por drobno kroję. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 15 minut.

Na patelni na oleju smażę cebulę pokrojoną, dodaję boczniaki i pieczarki pokrojone i chwilę przesmażam. Dodaję do zupy. Na tej samej patelni przesmażam sprasowany czosnek z koncentratem pomidorowym , papryczką chili pokrojoną, około minutę. Przelewam też do zupy. Zupę gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Zupę podaję z natką i szaszłykami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 30.01.2019 11:12
Rewelacyjna zupka i do tego te szaszłyki, palce lizać : )
Bożena Matuszczyk 30.01.2019 10:57
Taka zupa z boczniaków to niebo w gębie ,sama sobie hodowałam boczniaki z grzybni. Po prostu rarytas.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak