Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki w sosie paprykowym

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ząbki czosnku 3 szt
cebula 2 szt
boczniaki 300 g
papryka czerwona 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
olej rzepakowy

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki w sosie paprykowym

Kroki postępowania

1
Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem z koncentratem pomidorowym. Trochę dorzuciłam soli i pieprzu.
Krok 1 - Boczniaki w sosie paprykowym foto
2
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić rozgniecione ząbki czosnku. Po chwili dołożyć pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić.
Boczniaki oczyścić za pomocą papierowego ręcznika. Nie należy ich myć, gdyż bardzo chłoną wodę. Pokroić w paseczki i dołożyć do cebuli.
Krok 2 - Boczniaki w sosie paprykowym foto
3
Krótko podsmażyć, dokładając liść laurowy i ziele angielskie. Wlać paprykową pastę.
Krok 3 - Boczniaki w sosie paprykowym foto
4
Dusić na małym ogniu około 5 minut. W razie konieczności można podlać bulionem lub wodą. Grzyby mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem. Smacznego :)
Krok 4 - Boczniaki w sosie paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.09.2015 19:35
fajny przepis
adelajda 18.09.2015 18:04
Super propozycja :)
Renataj 18.09.2015 17:22
Ciekawy pomysł na pyszne danie:)
marcia7 18.09.2015 15:57
ciekawy pomysł na grzyby

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak