Boczniaki marynowane w panierce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    300-400 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • jajka

    2
  • sos sojowy

    do smaku
  • ocet 10 %

    1 szkl.
  • woda

    4-5 szkl.
  • sól

    1 łyżka
  • cukier

    1/3 szkl.
  • ziele angielskie

    7-10 ziaren
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • kminek

    płaska łyżeczka
  • cebula

    2-3 średnie
  • olej do smażenia

  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki czarna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Boczniaki marynowane w panierce foto
Zagotować wodę z dodatkiem octu, soli, cukru i przypraw - zmniejszyć płomień, nakryć garnek pokrywką i ogrzewać 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Boczniaki marynowane w panierce foto
Jajka roztrzepać z 1-2 łyżkami wody, sosem sojowym i dużą ilością pieprzu.
Krok 3 - Boczniaki marynowane w panierce foto
W jajku namoczyć niewielkie boczniaki w całości, a większe pokrojone na połówki.
Krok 4 - Boczniaki marynowane w panierce foto
Opanierować w bułce tartej i włożyć na chwilę do lodówki.
Krok 5 - Boczniaki marynowane w panierce foto
W tym czasie dowolnie pokroić cebulę, przełożyć do ostudzonej marynaty, postawić na małym płomieniu i ogrzewać, aż cebula zmięknie.
Krok 6 - Boczniaki marynowane w panierce foto
W międzyczasie usmażyć na rumiano grzyby i wprost z patelni (można osączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach) przekładać do przygotowanego dużego słoika - od razu przekładać warstwy cebulą z marynaty.
Krok 7 - Boczniaki marynowane w panierce foto
Kiedy słoik jest napełniony grzybami - zalać całość gorącą marynatą (wraz z przyprawami) aż po sam brzeg. Słoik szczelnie zakręcić i ostrożnie odwrócić dnem do góry - nakryć ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Grzybki można pozostawić na 2-3 dni w temp.pokojowej - potem nadają się do jedzenia. Następnie (po otworzeniu) przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 14.01.2014 00:14
więc rozumiem, że smakowały ;)
eagle 12.01.2014 19:54
Zrobione i zjedzone!
Habibi 04.01.2014 00:47
Na początku jest dość ostra, potem całość troszkę łągodnieje. Ale można zmniejszyć ilość octu.
Camill 02.12.2013 19:32
Odkad zobaczylam te grzyby /na wyspach mowi sie na nie 'lesne ostrygi'/ nie moge myslec o niczym innym. Musze jak najszybciej zrobic. Bardzo ostra zalewa wychodzi czy raczej lagodna bo octu dosc duzo widze w niej.
wiejska-chatka 21.11.2013 10:10
Ciekawa propozycja na boczniaka. hoduję na własne potrzeby boczniaki więc na pewno spróbuję to zrobić. Boczniaka uwielbiam w każdej postaci ale w tej jeszcze nie próbowałem.
Izabela77 19.11.2013 19:28
super przepis;)
Alex_M 19.11.2013 16:56
ale świetny pomysł :)
Lis 19.11.2013 15:46
Ciekawy przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat