Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki marynowane w panierce

5.0
(36)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Boczniaki marynowane to sposób na pyszne, domowe przetwory. Dodatkowo, są one w panierce. Sprawdź, jak zrobić marynowane boczniaki. 

Składniki:

boczniaki 300-400 g
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
jajko 2
sos sojowy do smaku
ocet 1 szkl.
woda 4-5 szkl.
sól 1 łyżka
cukier 1/3 szkl.
ziele angielskie 7-10 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 2-3
kminek płaska łyżeczka
cebula 2-3 średnie
olej do smażenia
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
gorczyca czarna 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki marynowane w panierce

Przepis na marynowane boczniaki pozwoli na przygotowanie przetworów, które możesz długo przechowywać. Pyszne grzyby, które wcześniej smaży się w panierce przypadną każdemu do gustu. 

Jak zrobić marynowane boczniaki krok po kroku?

1
Zagotować wodę z dodatkiem octu, soli, cukru i przypraw - zmniejszyć płomień, nakryć garnek pokrywką i ogrzewać 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Boczniaki marynowane w panierce foto
2
Jajka roztrzepać z 1-2 łyżkami wody, sosem sojowym i dużą ilością pieprzu.
Krok 2 - Boczniaki marynowane w panierce foto
3
W jajku namoczyć niewielkie boczniaki w całości, a większe pokrojone na połówki.
Krok 3 - Boczniaki marynowane w panierce foto
4
Opanierować w bułce tartej i włożyć na chwilę do lodówki.
Krok 4 - Boczniaki marynowane w panierce foto
5
W tym czasie dowolnie pokroić cebulę, przełożyć do ostudzonej marynaty, postawić na małym płomieniu i ogrzewać, aż cebula zmięknie.
Krok 5 - Boczniaki marynowane w panierce foto
6
W międzyczasie usmażyć na rumiano grzyby i wprost z patelni (można osączyć nadmiar tłuszczu na papierowych ręcznikach) przekładać do przygotowanego dużego słoika - od razu przekładać warstwy cebulą z marynaty.
Krok 6 - Boczniaki marynowane w panierce foto
7
Kiedy słoik jest napełniony grzybami - zalać całość gorącą marynatą (wraz z przyprawami) aż po sam brzeg. Słoik szczelnie zakręcić i ostrożnie odwrócić dnem do góry - nakryć ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.

Grzybki można pozostawić na 2-3 dni w temp.pokojowej - potem nadają się do jedzenia. Następnie (po otworzeniu) przechowywać w lodówce.
Krok 7 - Boczniaki marynowane w panierce foto

Sprawdź także inne przepisy na boczniaki:

Ciasto drożdżowe z boczniakami, kurczakiem i serem

Bigos z boczniaków

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 14.01.2014 00:14
więc rozumiem, że smakowały ;)
eagle 12.01.2014 19:54
Zrobione i zjedzone!
Habibi 04.01.2014 00:47
Na początku jest dość ostra, potem całość troszkę łągodnieje. Ale można zmniejszyć ilość octu.
Camill 02.12.2013 19:32
Odkad zobaczylam te grzyby /na wyspach mowi sie na nie 'lesne ostrygi'/ nie moge myslec o niczym innym. Musze jak najszybciej zrobic. Bardzo ostra zalewa wychodzi czy raczej lagodna bo octu dosc duzo widze w niej.
wiejska-chatka 21.11.2013 10:10
Ciekawa propozycja na boczniaka. hoduję na własne potrzeby boczniaki więc na pewno spróbuję to zrobić. Boczniaka uwielbiam w każdej postaci ale w tej jeszcze nie próbowałem.
Izabela77 19.11.2013 19:28
super przepis;)
Alex_M 19.11.2013 16:56
ale świetny pomysł :)
Lis 19.11.2013 15:46
Ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak