Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boczniaki jak kotlety w panierce...

5.0
(48)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 1 kg
jajko 3 sztuki "L"
olej rzepakowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1,5 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
Sól ziołowa jodowana Prymat 3/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 3/4 łyżeczki
olej rzepakowy - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: boczniaki jak kotlety w panierce...

jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba ich płukać

boczniaki porcjami maczać w jajku, obtoczyć tartą bułką z mąką, kłaść na mocno gorący olej rzepakowy na patelni

smażyć na rumiano z każdej strony, delikatnie obracać na patelni, odkładać na ręcznik papierowy

można podać z ziemniakami, surówką lub same na kolację z tostami - kotlety z boczniaków sa naszą ulubioną wersją na potrawę z tych grzybów, lubimy zjeść i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 02.11.2017 16:46
Boczniaki bardzo lubię ale takich nigdy nie robiłam. Trzeba spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak