Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczniaki a'la flaczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniaki 500 g
cebula czerwona do smaku
masło klarowane do smaku
marchewka do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
natka pietruszki do smaku
bulion warzywny 500 ml
śmietana 12% do smaku

Porada

Uwaga - celowo nie dodawałem ani soli ani żadnego kucharka, zupka i tak będzie miała pyszny aromat, który będzie czerpać z dobrego bulionu.

Przepis i sposób przygotowania na: Boczniaki a'la flaczki

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzewamy odrobinkę masła klarowanego i lekko dusimy pokrojoną w kostkę cebulkę.
Krok 1 - Boczniaki a'la flaczki foto
2
Dodajemy oczyszczone i pokrojone w paski boczniaki.
Krok 2 - Boczniaki a'la flaczki foto
3
Dusimy razem na delikatnym ogniu, aż boczniaki puszczą sok. Wystarczy ok 5 min.
Krok 3 - Boczniaki a'la flaczki foto
4
Podlewamy bulionem i dodajemy marchewki (dodałem małe marchewki baby).
Krok 4 - Boczniaki a'la flaczki foto
5
Doprawiamy białym pieprzem, gałką i słuszną ilością majeranku.
Krok 5 - Boczniaki a'la flaczki foto
6
Dodajemy natkę pietruszki.
Krok 6 - Boczniaki a'la flaczki foto
7
Zabielamy śmietaną (wystarczy max. ok 100 ml).
Krok 7 - Boczniaki a'la flaczki foto
8
Smacznego :)
Krok 8 - Boczniaki a'la flaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 06.11.2016 18:12
ciekawa propozycja
adelajda 22.08.2015 19:37
Też lubię :)))
Anna169Hosz 22.08.2015 19:13
Lubię takie flaczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak