Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek zawijany pieczony

5.0
(36)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek surowy 1 kilogram
czosnek 5 ząbków
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek zawijany pieczony

Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, majerankiem i papryką (jeśli boczek jest gruby najpierw przecinamy go w poziomie).

Natarty przyprawami odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.

Zapeklowany boczek zwijamy do środka w rulon tak, aby skóra była na wierzchu. Oplatamy sznurkiem spożywczym.

Boczek układamy w żaroodpornym naczyniu lekko posmarowanym tłuszczem i pieczemy w 190 stopniach około 80-100 minut (czas pieczenia zależy od grubości rolady). Roladę przewracamy od czasu do czasu, aby ładnie opiekła się z każdej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 09.02.2015 10:59
śliczny boczuś
ben-ka 09.02.2015 09:56
Jaki apetyczny ten boczuś !
dollce 09.02.2015 09:52
Wygląda obłędnie
Michał2 08.02.2015 23:53
coś pięknego i smacznego!
pajbek 08.02.2015 22:13
Smaczne to ;-)
Ola1984 08.02.2015 22:01
Nie ma jak domowe wędliny :)
barbara11561 08.02.2015 21:43
bardzo smaczny boczuś:)
Kuchnia Marty 08.02.2015 21:22
Uwielbiam! najlepszy na chlebuś :)
Anna169Hosz 08.02.2015 20:46
Pyszny boczuś!
halina17 08.02.2015 20:07
Apetycznie wygląda.
Anna133 08.02.2015 20:03
wygląda obłędnie smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak