Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek z pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 10 szt
cebula 1/2 szt
masło 1 łyżka
czosnek 2-3 ząbki
zielenina 1/2 pęczka
przyprawa kuchenna
sól
pieprz
olej
boczek 1 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek z pieczarkami

Boczek jeśli jest wąski przekroić na pół by tworzył kształt otwartej książki. Czosnek rozgnieść z solą. Natrzeć boczek, oprószyć pieprzem i zwinąć w roladę. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godz.

Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w pół plastry, odparować na patelni. Dodać masło i poddusić. Posolić. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku.

Rozwinąć boczek i nałożyć przygotowany farsz. Ponownie zrolować. Obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.

W garnku do pieczenia mięsa rozgrzać olej i obsmażyć boczkową roladę. Podlać wodą, oprószyć przyprawą kuchenną.

Dusić do miękkości, obracać uzupełniając wodę.
Wystudzić i pokroić w plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 18.02.2014 11:33
bardzo ciekawy przepis
babajaga1969 16.02.2014 21:40
apetyczny boczuś
Anna169Hosz 16.02.2014 19:29
Nie ma to jak porządna dawka energii podana w smacznej formie :)
halina17 16.02.2014 14:38
Dobry boczek.
Barbara13 16.02.2014 14:35
ciekawa propozycja,tak jeszcze nie robiłam boczku
marcia7 16.02.2014 14:27
wspaniały na święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak